overskrift

Kap 000

Dette var en charter ferie sammen med andre - i starten ukendte mennesker 1

 

Du kan vælge at læse teksten under billederne her , hvis du vil det - inden du ser bilederne.  

 

 

Du også vælge at se billederne først ...  Billederne vi ses i en lille film herunder . 

Filmen varer 55 minutter og 52 sekunder   135

Når du klikker på linket herunder , skifter du til YOU-TUBE hvor filmen ligger - husk at vælge stor skærm i nederste højre hjørne af filmen . .

2007 1

Klik her for at se filmen

Du kommer tilbage til siden her ved at bruge pilen til venstre oppe i venstre hjørne på YouTube..  

(gider du ikke lyden - så skru ned for den)

God fornøjelse !! 14

 

68

 

Find en kop kaffe inden du starter !!

 

 

 

 

Efter at vi kom hjem fra turen til Kappadokien, lavede vi denne side. På siden her vil vi kun forholde os til selve turen til Tyrkiet/Kappadokien. Alt hvad der lå forud for turen omkring, bestilling osv. kan du læse i de andre afsnit under afsnit 31 her på hjemmesiden. Vi har lagt 413 billeder fra turen lige herunder + en film på 22 minutter, som er klippet sammen af "stumper fra turen" . Længere nede på siden finder du en beskrivelse af turen ... dag for dag. Hvis du vil have mest muligt ud af denne side her, er det nok en god idè at læse teksten fra dagbogen først. 

Hovedformålet med ferien var at besøge Kappadokien, men der var selvfølgelig også andre seværdigheder, som blev besøgt på turen . 

 

cirkler2

  

 

dagbog

 

Jeg havde selvfølgelig - som altid - min lille blok i inderlommen på turen og tog notater undervejs. Herunder vil der komme en beskrivelse af turen dag for dag.

notesblok

 

 

 

1 december

Så blev det dagen hvor vi skulle rejse til Tyrkiet. Det var en lidt underlig fornemmelse, for man glædede sig ikke rigtigt til turen. Det var slet ikke det samme som når man pakkede til ferie i Thailand. Vi vidste meget lidt om hvad denne tur kom til at indeholde og kontakten til rejseselskabet World Visitor havde været svær ... de svarede ikke når man ringede til dem og når man mailede til dem, svarede de 14 dage efter 414 .

Nåh - men turen var gratis og nu havde vi besluttet at rejse med på turen og lad os så få det bedste ud af det.

Vi havde overnattet hos datter og svigersøn i Frederikssund og vi kørte til svigersønnens firma i Brøndby, hvor også vores søn arbejder. Han kørte os i lufthavnen og tog vores bil med tilbage og så ville han hente os igen, når vi kom tilbage til Danmark efter turen - så det var perfekt, så skulle bilen ikke stå i lufthavnen og vi sparede også nogle parkeringspenge på denne måde.

I lufthavnen fandt vi hurtigt skranken hvor Pegasus Airline havde deres Tjek-ind. Nu var det så spændende om det hele ville "gå glat igennem" ..... var der booket billetter til os - eller var der ikke. Det var ret begrænset det materiale vi havde fra rejseselskabet "World Visitor". Men der var ingen problemer , vi fik udleveret vores billetter og kunne ud fra dem se, at vi skulle mellemlande i Istanbul. Efter at have fået billetterne gik vi straks op i udenrigsafdelingen med alle de toldfrie butikker. Vi fik lidt at spise ved "Lagkagehuset", klokken var jo efterhånden blevet "over middag". Vi vidste jo ikke om der ville være mulighed for at købe noget ombord på flyet ... så vi måtte hellere helgardere 471 .

Vi gik derefter ud til gaten og kom kort tid efter ombord i flyet. Flyet så ud til at være forholdsvis nyt og var en type A320 (hvis det siger nogen noget ?) ...... der var 6 sæder på tværs i flyet, og vi fik en plads på hver sin side af midtergangen og det var OK .... så kan man jo altid hurtigt komme op, hvis der skulle være behov for dette.  

Vi kom i luften og nu var vi så på vej på en gratis ferie 9 ...... i starten så det ikke ud til at der var så mange danskere med i flyet, men lidt efter lidt dukkede de op hist og pist og ja - jeg sad faktisk ved siden af et par der skulle på samme tur som os og vi fik da også en hyggelig sludder undervejs. Lige bagved sad også et par som skulle på samme tur og de fortalte at de før havde rejst med World Visitor til Afrika og det havde været en perfekt tur. Så måske var der slet ingen grund til at være nervøse for turen her.

I flyet fik jeg lige en "ubehagelig overraskelse" ..... min kone (Lene) besvimede pludselig og der opstod panik i nogle minutter i flyet. Heldigvis var der en læge med flyet og han var hurtig på pletten. Han viste sit lægekort og tog puls og tjekkede hende. Men umiddelbart kunne han ikke finde nogen forklaring på det der skete og hun fik det da også bedre igen .... men dog ikke helt godt.

Flyveturen her skulle tage 3 1/2 time og vi skulle - som tidligere nævnt - mellemlande i Istanbul.

Da vi landede i Istanbul, havde vi kun en halv time inden vi skulle med næste fly og vi skulle igennem paskontrollen. Der sad kun 1 person i paskontrollen og han havde bestemt ikke travlt. Vi prøvede at påvirke ham, men det virkede ikke. Vi fandt sammen os der var i gruppen til World Visitor og vi ventede på hinanden. Vi var igennem paskontrollen klokken 20:10 (lokal tid) og vores næste fly skulle flyve klokken 20:10 ............ èn person fra gruppen var løbet i forvejen og hun forklarede ved gaten, at der ville komme yderligere nogle personer som skulle med flyet. Personen ved gaten var ligeglad med dette og sagde at de lukkede gaten nu .... men "vores person" klarede tingene sådan at vi andre lige netop kom med flyet også, men det var tæt på at det ikke var sket . 

Det næste fly var en B737-800 og det var et fint fly. Dette var også fra Pegasus Airline.

 

Kap 0016

Der sælges lidt madvarer og drikkevarer i flyet

 

Der var en lettere servering i flyet - dog kun noget man skulle betale for - Vi var efterhånden blevet ret sultne, vi havde "drømt om" at kunne spise lidt mad i ventetiden i lufthavnen, men sådan skulle det ikke gå. Vi kiggede på udvalgtet i flyet og vurderede at de sandwich som de solgte ikke ville gøre os mætte alligevel - så vi besluttede at vente. Så det blev kun til en kop kaffe til mig og en Ice-tea til Lene. Så ville vi vente og se om der dukkede noget op senere, selv om det efterhånden var ved at være sidst på dagen. 

Vi landere i Antalya en time senere og fik udleveret vores bagage. Udenfor lufthavnen stod en guide fra World Visitor og han viste os hen til en bus. Vi sad i bussen længe og ventede. Vi var 12 personer i denne bus. På et tidspunkt kommer guiden ind i bussen og fortæller os at vi mangler 13 personer som er strandet i Istanbul og at de først vil nå frem dagen efter. Vi kørte derefter mod vores hotel som hed "Port River Hotel & Spa". Guiden kommer med en del information under busturen . Han fortæller os at pga. de manglende personer som først når frem dagen efter, så er han nødt til at ændre programmet, men at vi nok skulle nå det hele i løbet af ugen. Yderligere fortæller han os at vi kunne købe en tillægspakke til 149 Euro (den kendte vi hjemmefra - så det var vi forberedt på). Den indeholdt indgangsbilletter ved alle seværdighederne samt 6 gange aftensmad på hotellerne. Og så fortæller han os om en VIP pakke til 259 Euro...... den var ny for os . Den indeholdt følgende ting:

 

451

5 gange frokost på udflugterne

Tyrkisk night show med drikkevarer ad libitum

Whirling Dervishes (danse show)

Bådtur på floden incl. frokost

 

 

Vi vælger at tilkøbe denne pakke - selv om vi gerne ville have haft vidst dette hjemmefra ........ Der var nogle fra holdet der fravalgte denne VIP pakke og det blev guiden faktisk lidt sur over..... han forklarede at det også var en del af hans løn, men det påvirkede ikke de personer der havde fravalgt pakken .... de ville hellere bruge pengene på en ballontur, som man også kunne tilkøbe ..... og det er man jo også i sin fulde ret til at gøre.

Vi betalte alle 5 euro til chaufføren - så havde vi fri vand på hele turen og vi måtte også gerne tage vand med op på værelserne.

Kap 0026

Vores første hotel i Antalya

 

Vi ankom til hotellet meget sent , men vores guide havde ringet til hotellet og de ville sørge for at der var mad til os når vi kom. Så vi spiste aftensmad klokken 01:00 .... det var fin mad og vi skulle kun betale for drikkevarer.

Klokken 02:12 gik vi til ro.  

 

 cirkler2

 

 

2 december

Jeg var nede ved morgenbordet klokken 07:00......Jeg vil altid gerne have god tid om morgenen. Morgenmaden på hotellet var meget fin, der var alt hvad man havde brug for.

Nu må man hellere tage et godt måltid her, så at man var klar til dagen. Vi kender endnu ikke programmet for i dag. Pga. ændringerne i går, var planen at vi skulle på bådtur i dag, men tilslutningen til dette var ikke stor nok og nu venter vi lige på det hold der skulle komme i dag - dem, der var stradet i Istanbul i går. Alternativt havde guiden tilbudt at vi kunne blive på hotellet og så have fri mad og drikkevarer hele dagen incl. drinks i baren og der var også Tyrkisk massage med i tilbuddet. Men jeg ville da helst på bådtur. Men nu ser vi lige ... vi skulle mødes klokken 09:00 - der vil vi få besked på om bådturen bliver til noget.

Klokken 09:30 får vi besked på at turen med båden på floden bliver til noget, selv om vi kun er 4 personer der vil med. Vi går straks ud til vores bus i kører ned til båden .

 

Kap 0102

Båden vi skulle sejle med på floden

 

Det blev en fantastisk tur og vejret var også helt perfekt. Temperaturen havde sneget sig op på 22 grader og vores guide, som i øvrigt hed : EMRAH , så dèt navn bruger vi fremover når vi omtaler guiden . Emrah var snu ... vi skulle egentlig have besøgt en Moskè på vej ned til båden, men det droppede vi nu og ville tage det besøg senere. Det gjorde at vi var de første fire personer der kom til båden og vi kunne vælge de bedste pladser på båden. Vi satte os oppe på soldækket, vi fandt et bord deroppe hvor vi kunne sidde og nyde solen mens vi sejlede. Båden sejlede stille og roligt på floden og der var meget at se på. Store og flotte skibe lå i floden og langs floden lå der masser af store hoteller. Ude for enden af floden sejlede vi ind til bredden og gik i land. Der var en fin badestrand her og man kunne benytte lejligheden til lige at hoppe i bølgerne, og det var der faktisk en del der gjorde. Vi lå stille med båden her i 2 1/2 time og der blev serveret mad på båden, som bestod af grillet fisk med salat, ris og brød. Dette var med i prisen og man skulle kun købe drikkevarer, hvis man ville have andet end vand .

 

Kap 0112

Frokosten blev serveret på båden 

 

Efter maden sejlede vi i "tomgang" tilbage til udgangspunktet igen. Da vi kørte tilbage til hotellet igen, besøgte vi så den Moskè som vi droppede på turen ud. Vi var tilbage ved hotellet ved 16-tiden og der blev lige plads til et hvil inden aftensmaden, som man kunne nyde fra klokken 18:00 til 20:00 .

Klokken 18:00 gik vi til restaranten for at spise aftensmad. Vi satte nogle borde sammen, så at vi kunne samle vores gruppe ved få borde. Maden var perfekt og der var meget at vælge imellem. Det hele var anrettet som buffèt. Vi sad ved aftensmaden indtil klokken 20:00, hvor de lukkede restauranten. Derefter "forsvandt" folk lidt efter lidt og vi selv gik på værelset ved 21-tiden ..... Vi skulle jo tidligt op næste dag.  

 

 cirkler2

 

 

3 decemberVi var alle tidligt oppe og spiste morgenmad. Klokken 07:45 forlod vi hotellet og kørte mod Kappadokien. Vi skulle op over Taurus Bjergene og det var en fantastisk køretur med flot natur. Vi skulle køre 560 kilometer for at komme til det næste hotel - så dagen vil gå med dette. På bjergtoppene lå der sne og vi kørte igennem det ene hårnålesving efter det andet. Vi lavede et stop da vi nåede det højeste punkt som var lige godt 1800 meter over havets overflade. Vi skulle jo gerne have nogle af disse flotte udsigter i "kameraet" .... så vi stoppede for at tage billeder . 

 

kap 0146

Flot udsigt

 

Vores guide EMRAH fortalte meget omkring denne tur mens vi kørte. Han fortalte bla. at det var forbudt at jage dyrene i bjergene. Faktisk kunne man få bøder helt op til 20.000 Euro hvis man blev taget i at have skudt et dyr i bjerhene. Dyrelivet her omfattede: Vildsvin, bjørne, ulve og bjerggeder.

Lidt længere fremme stoppede vi ved en butik oppe i bjergne. Vi skulle lige have en tisse-pause og måske lige en kop kaffe.

 

 

Kap 0157

Vi andre kunne få kaffe og chaufføren kunne få sig en smøg

 

 

Der var mulighed for at købe lidt forskellige ting i denne suvenir-butik og der blev da også handlet lidt. Jeg selv blev tilbudt bogen om Kappadokien til 5 Euro .... så jeg slog til.

 

Kap 0167

Bogen om Kappadokien .... som har hjulpet mig da jeg lavede denne side .

 

 

Og faktisk er det det interessant at man kan købe en bog med "dansk sprog" når man er i Tyrkiet. 

Undervejs på køreturen skulle man også tilmelde sig ballonturen, hvis man ville med på denne. Den kostede 150 Euro. Vi valgte den "fra" ,vi turde simpelthen ikke. Men flere valgte denne tur og det lød da også spændende .... men det blev et "nej tak" herfra 6 .

Guiden var flittig til at fortælle om tyrkiet på hele køreturen og det var dejligt .... dette foregik på engelsk ..... men det var let forståeligt engelsk.

Ved 12-tiden ankom vi til stedet hvor vi skulle spise frokost. Maden var forudbestilt og det var meget god mad ..... vi viser lige et billede her af noget brød som vi fik ... der er flere billeder i "filmen" som er øverst på denne side. 

 

 

Kap 0190

 Lækkert brød 

 

Efter frokosten kørte vi til Museet " MEVLANA MUZESI". 

Mevlana Museum, er et utroligt kompleks der ligger i Konya. Det er berømt for Mevlana Mausoleum den velkendte store dervish, digter og pioner for den islamiske mystik, Mevlana Jelaleddin Rumi. Dette storslåede område omfatter mange sektioner udendørs som : Dervish Cells, Køkken, Yard, Moske, Bibliotek, Chant Room, Vandtank med et springvand, Semahane og Çerag Door.

HISTORIE

I begyndelsen var dette fantastiske kompleks en rosenhave surrogeret en dervish lodge, der blev givet som en gave til Sultânül-Ulemâ Bâhaeddin, far til Mevlana, af Sultan Aladdin Keykubat i Seljukperioden.

Derefter blev der tilføjet mausoleet primært inklusive graverne af Mevlana far, Mevlana og hans andre familiemedlemmer her. Derudover blev stedet i 1926 omdannet til et museum (dagens Mevlana Museum).

ARKITEKTUR

Det strålende og store museum dækker ca. 18.000 m2. Det mirakuløse mausoleum kaldet også ''Kubbe-i Hadra'' (Green Dome) blev placeret på fire specielle søjler. Bygget af den store arkitekt Bedrettin Tebrizi, blev graven indrettet med de fascinerende grønne fliser, der er hovedårsagen til, at den blev kaldt ''Green''.

Desuden blev dervish lodge og mausoleet brugt som museum i 1926. Inden for dette findes Dervish Cells, Matbah, Hürrem Pasha, Sinan Pasha, Hasan Pasha, Fatma Hatun, Uçler Graveyard og vandtank med et springvand kaldet Seb-I Arus.

 

Kap 0202

MEVLANA MUZESI

 

 

Efter besøget på dette museum kørte vi videre til "AKSARAY SULTAN HANI CARAVANSERAI".

I Konya på Aksaray Road ligger det berømte Sultan Hani Caravanserai........ (Kervansaray på tyrkisk) det største mesterværk i Seljuk Perioden. Denne herlige bygning blev bygget af den store arkitekt Muhammad bin Havlan el-Dimiski efter ordre fra Anatolien Seljuk Sultan Aladdin Keykubat mellem 1228 og 1229.

HISTORIE

Som et af de største caravanserais i verden, blev Sultan Hani Caravanserai bygget i Seljuk tiden for at blive brugt som bolig for folket, især købmænd og som forsvar for handelsmåder, som var det første forsikringssystem den gang.

Det er blevet renoveret mange gange inden for disse tider, men det er lykkes meget godt at bevare det frem frem til vores tid. I dag giver det de besøgende adgang til den antikke verden med sin fantastiske og orientalske arkitektoniske stil som filmen af ​​"Mummy's'' mystiske verden.

ARKITEKTUR

Det er en fortryllende, vidunderligt og flot arkitektonisk væv der byder de besøgende velkommen. Denne rektangulære planlagte bygning dækker således et område på 4.800 m2 og det ligner et slot. Denne store bygning består af to separate blokke : en blok indeholder en marmor dør indrettet med fascinerende geometriske figurer, en stor gårdhave omgivet af en arkade af værelser, en Moskè symboliserer Seljuk kunst stil og de specielle rum for de besøgende.

Den anden blok indeholder stalde, lagre, skattekammer, reparationsvirksomheder, bageri, to fantastiske tyrkiske badesteder og fødevareforråd. Dette afsnit er snævrere end det andet og dækket af hvælvinger. 

 

Kap 0230

AKSARAY SULTAN HANI CARAVANSERAI

 

Vi holdt lige en kort pause ved en restaurant + butik på modsatte side af vejen. Der blev handlet lidt og nogen fik hjælp af guiden til at finde den rigtige pris. Han fortalte at vi generelt ikke skulle spørge ham om priser, fordi han mødte de samme sælgere hver uge, men vi skulle kigge på hans ansigtsudtryk når sælgerne sagde prisen, så kunne vi "aflæse ham" og se om prisen var rigtig.

Vi kørte nu det det sidste stykke vej for at komme til vores hotel i Kappadokien. Det varede ca. 2 timer. Undervejs standsede vi for at hæve nogle Euro i en automat. Guiden kendte et sted hvor de ikke tog gebyr for at hæve på kort , så alle på holdet benyttede sig af dette. 

 

KAP 0248

Gebyrfri hæveautomat

 

 

Vi ankom til vores hotel ved 19-tiden . Hotellet hed: CRYSTAL HOTEL og vi fik vores værelser. Det var et fint hotel og her kommer lige et par billeder her.

 

KAP 0252

Værelset på vores næste hotel som lå i Kappadokien

 

KAP 0256

Badeværelset

 

Vi gik straks ned i restauranten og spiste aftensmad og blev siddende der til ved 21-tiden, hvorefter vi alle gik til ro.

  

 

 cirkler2

 

 

4 decemberJeg vågnede allerede klokken 05.25 470..... AH, tænkte jeg, det er da vist for tidligt, men alligevel stod jeg op og gik i bad. Klokken var 06:00 da jeg gik ned i receptionen for at se om der skete noget der. Og der var livlig aktivitet, folk der skulle på ballontur stod og ventede på at blive afhentet. Og der var mange der skulle afsted. Morgenmaden var færdig og jeg kiggede mig rundt i restauranten, det var et rigtig flot morgenbord det havde "disket op med". Jeg fandt en kop kaffe og tog den med ud i receptionen, hvor jeg satte mig for at opleve "omgivelserne". Man kunne godt mærke at der måtte være koldt udenfor og folk der skulle på ballontur havde da også vintertøj på ...... jeg tjekkede lige temperaturen, minus 1 grad var der udenfor. Men alligevel koldt når vi for 2 dage siden havde plus 22 grader på vores bådtur, så der er jo noget af en forskel, men vi er jo også kommet op i højden . Vi skulle iflg. guiden være 1100 meter oppe og dem som skulle på ballontur ville komme 6-800 meter højere op og temperaruren ville falde til minus 8 grader.

Jeg fik en sludder med dem fra vores hold der skulle afsted på ballonturen. De ville blive hentet af ballon-tur-firmaet klokken 06:15, men da klokken var 06:35 var de endnu ikke blevet afhentet og nu var vores guide kommet tilstede også og han fik noget sat i gang . 

 

KAP 0280

Det her var det de skulle opleve

KAP 0282 

 og her var holdet der skulle afsted

 

Det viste sig at ham der skulle hente dem havde stået uden for hotellet og ventet, mens dem der skulle med selvfølgelig stod inde i varmen og ventede ..... men det var jo "ballon firmaets fejl" .... hvorfor kom han ikke ind i receptionen ?  Guiden var tydeligvis sur over dette. Desværre bliver det ikke muligt for vi andre at se ballonerne .... hotellet ligger for langt væk fra stedet hvor de bliver sendt op 465 . Jeg fortrød at jeg ikke havde spurgt guiden om ikke jeg bare kunne tage med - bare for at tage billeder.

Jeg gik ind og fik morgenmad klokken 07:00 og ventede på at der ville komme nogle flere fra vores gruppe.

De øvrige dukkede op og vi spiste morgenmad sammen. Klokken 09:00 kom dem fra ballon-turen tilbage igen og de havde haft en fantastisk tur. De nåede lige at få "forsinket" morgenmad, inden vi gik ud til vores bus klokken 10:00.

Vi kørte så mod göreme dalen og første stop på turen var "pigeon Valley", hvor vi stoppede for at tage billeder. 

 

Kap 0290

 Fantastisk 

 

"Pigeon Valley" ligger mellem Göreme og Uçhisar og er ideel til en gåtur, da det er forholdsvis let at gå i området. Navnet kommer fra de tusindvis af duehuse, der er udskåret i den bløde tuff siden oldtiden. Selv om de kan findes i hele Kappadokien, er de specielt talrige i denne dal. De blev udhugget hvor som helst på pladsen, herunder i forladte hulhuse og kirker. I Kappadokien har duer længe været en god kilde til mad og gødning. Anvendelsen af ​​kemiske gødninger har dog reduceret brugen af ​​due gødning. Imidlertid opretholder nogle landmænd deres lofter til duer, fordi de til hver en tid vil påstå at kappadokiske frugters omdømme, som de sødeste og mest saftige i Tyrkiet - udelukkende skyldes due gødning.

 

Derefter kørte vi over på den anden side af Pigeon Valley for at se det hele fra den anden side. Også derovre var der en fantastisk udsigt og der blev taget en del billeder. Der var også et par kameler her .  

 

 

Kap 0300

 

 På den anden side af " Pideon Valley " 

 

Kap 0310

Smukt

 

 

Vi fortsatte nogle få hundrede meter og stoppede ved  "Göreme Panorama" hvor vi stoppede og holdt en pause på 20 minutter. Her var der mulighed for at købe en øl - vand eller en kop kaffe . 

 

 

Kap 0370

En kop kaffe kan man da altid klare 

 

 

Kap 0362

Spændende udsigt

 

 

Byen i Göreme 

 

Kap 0400

 Byen Avcilar 

 

Byen Avcilar er beliggende 500 meter vest for klippe kirkerne i Göreme og er beliggende i umiddelbar nærhed af den naturlige skønhed og historiske rester af Göreme dalen. Indenfor et område på 5 kvadratkilometer findes smukke eventyrskorstene, huler og kirker fra den ikonoklastiske periode. De fleste af disse kirker er delvist ødelagt og i kun få af kirkerne kan man stadig se nogle af de kalkmalerier, som dekorerede deres vægge. De lokale bor stadig i og omkring nogle af disse monumentale eventyrskorstene og huler. Vintrene er meget kolde og somrene er temmelig varme i dette område. På grund af dette er værelser bygget med tilhuggede sten og er blevet tilført hulerne for beskyttelse, det gør dem varme om vinteren og kølige om sommeren. Nogle af disse steder bruges til indkvartering af rejsende. Da de lokale indbyggere har taget godt imod turismen, har de bygget hoteller, moteller, campingpladser og pensiomer til de tyrkiske og udenlandske turister. En af klippekirkerne i området er "Kadir Durmus kirke", den ligger i nærheden af Kesisdere i den vestlige del af byen . Kirken har en smuk struktur med 6 søjler .

Yusuf Koc Kirke er hulet ud i en høj eventyrskorsten i samme område, og blev brugt som dueslag indtil for nylig. Kirken blev bygget efter den ikonoklasiske periode og har en tværgående plan med to apsis. Søjlerne er blevet ødelagt, men freskomalerierne indenfor er i god stand. Den indre opbygning og malerierne er meget lignende dem i Elmani (æble) kirken i Göreme Friluftsmuseum. Da begge disse kirker er på privat ejet jord, er de opkaldt efter ejerne. Deres oprindelige navne er ukendte. Byen Göreme har været beboet af mange civilisationer før Kristi tid. Et eksempel på dette er er den monumentale romerske grav midt i byen, som er blevet et symbol. 

 

Efter stoppet ved Göreme Panorama plads spurgte guiden os om vi skulle spise frokost nu - eller om vi skulle tage det udendørs museum (Göreme open air museum) inden frokosten . Vi blev enige om at udsætte frokosten lidt, da vi jo spiste sent morgenmad . Vi kørte så til "Göreme open air museum" og var der i halvanden time.....mega spændende .

 

Kap 0418

 

 Göreme open air museum

 

Kap 0430

Disse billeder kan du se i kirkerne

 

 

 Göreme Open Air museum

 

Göreme-dalen og Göreme Open Air Museum ligger kun to km fra byen Göreme og er fyldt med fascinerende og fantastiske tufstensformationer.

Lige så fantastiske som de ser ud udefra, lige så overraskende og ufatteligt imponerende er det når du træder inden for i kirkerne.

De fleste kirker og huler blev udhugget mellem 4. og 13. århundrede af asketiske kristne.

De bosatte sig her og byggede gennem tusind år et kristent samfund op hvor hver del var centreret omkring en kirke der, ligesom beboelseshulerne, var hugget ud i tufstensklippesiderne.

Inden for er der malet enestående kunstværker der forestiller Jesus, helgener, jomfru Maria og mange andre : i det hele taget hele bibelhistorien i billeder.

 

Kirkerne er gemt i naturen i Göreme-dalen

Kirkerne er camoufleret, og du ser dem ved første øjekast slet ikke.

Der er ikke meget kirke udadtil, det er kun indvendig det religiøse findes hvilket måske ikke er så overraskende i et område hvor en del muslimske hære har krydset med jævne mellemrum.

I begyndelsen var det blot simple mønstre der prydede kirkerne og i flere kirker ses disse symboler stadig. I denne periode omkring år 700 og 800 var der billedeforbud i kristendommen som vi kender det i dag i islam.

Da det igen blev tilladt at male helgener og andre religiøse personer, begyndte kunsten for alvor at sprudle.

 

Kirkerne som billedbøger

De fleste kirker er billedbøger der fortæller handlingen i biblen så folk der ikke kunne læse også kunne uddannes kristent.

Da muslimerne fik overtaget , og islam blev den dominerende religion i området , forsvandt de kristne . Kirkerne gik som religiøse bygninger i glemmebogen.

Mange kirker blev brugt som dueslag eller opbevaringsrum . Muslimerne der mener det strider mod koranen og mod Gud at afbilde levende væsner , specielt profeterne , brød sig ikke om billederne af Jesus der også er profet i islam .

Derfor fik både han og mange andre portrætter kradset deres øjne ud eller sågar fjernet hele deres ansigt.


Blot nogle af kirkerne

Der er mange smukke kirker som alle fortjener et besøg. Der er Carikli Kilise/Sandalkirken der er navngivet efter et par fodaftryk i kirkens gulv.

Eller Azize Barbara Sapelis/Barbara-kapellet der har mere ikonbaseret kunst som er smukke i dets simpelhed. Der er også Elmali Kilise/Æblekirken som er opkaldt efter englen Gabriel der holder en globus som er blevet set som et æble.

Eller Yilanli Kilise/Slangekirken der har fået navnet efter Skt. George der kæmper mod dragen, her i form af en slange. Herinde finder du også et billede af Det Sande Kors som holdes af Helena og hendes søn Konstantin.

 

Karanlik Kilise/Den Mørke Kirke

Den Mørke Kirke koster en ekstra entre og du skal ikke tøve, bare betal, du fortryder det aldrig .

Det koster mindre end en fadøl og vil påvirke dig meget længere. Selve kirkerummet er dunkelt da eneste naturlige lyskilde er et vindue ude i første rum.

Der er opsat lamper så du kan se de smukke malerier. Der er en helt unik blå baggrund der er fremstillet vha. lazuli , et meget kostbart farvestof.

Du finder flere gode malerier af Jesus, bla. hvor han forrådes af Judas. I forenden af kirken venstre side ser du Abraham og under ham Jesu klæde hvor hans ansigtsaftryk ses – kendt som Veronicas sveddug.

Meget mindre er ødelagt herinde, og malerierne er vel restaurerede.

 

Den sidste kirke er udenfor

Ude foran selve museumsområdet , på den anden side af vejen, ligger Tokali Kilise der er den største af alle kirkerne.

Prøv at være her tidligt da det er en helt anden oplevelse at have det hele for sig selv, sammenlignet med når syv turgrupper alle råber i munden på hinanden.

Lige inde i første rum kan du ’læse’ eller se hele Jesu liv i en tegneserieudgave. Malestilen her er meget anderledes end i de andre kirker, mere simpel og beskrivende.

Inde i selve det store rum er der mørkt, men når dine øjne har vænnet sig til lyset, ser du mange farver og flotte malerier.

Igen er der brugt meget af den dyre , blå farve , og mange billeder der fortæller om Jesu mirakler og specielt selve korsfæstelsen dominerer.

Efter besøget i Göreme open air museum var det blevet tid til frokost. Vi kørte til en nærliggende by hbor vi spiste i restauranten med navnet : "Dede Efendi Kaya" hvor vi fik lækker mad, bla. en kebab som var blevet tilberedt på en speciel måde . 

 

 

KAP 0460

 Frokost

 

KAP 0466

Speciel Kebab

 

Efter frokosten kørte vi til byen " ORTAHISAR " som er beliggende en kilometer mod syd ad Nevsehir Ürgüp vejen. Ortahisar er en lille by under Ürgüps administation . De mest interessante ved byen er klippeborgen. Borgen blev brugt som tilflugtssted for de kristne. Fra toppen af borgen kan man se dalen ved Göreme med al dens skønhed . Omkring byen ses kirker som : Üzümlü ( drue ) kirke, Cambazli kirke, Sarica kirke. Desuden er der hundredvis af huler der anvendes som opbevaringssted til citrusfrugter i Ortahisar. Nogle af disse blev oprindelig udhugget af kristne, de blev senere restaureret af tyrkere, og er stadig i brug den dag i dag. Frugten opbevares disse steder i en vis periode, for derefter at blive transporteret til forskellige dele af landet. Tæppevævning og vinfremstilling er de vigtigste indtægtskilder for lokalbefolkningen . 

 

KAP 0472

Byen ORTAHISAR 

 

Vi stoppede faktisk kun 5 minutter her for at tage nogle billeder inden vi kørte over på den anden side til byen, hvor vi stoppede i 20 minutter og gik lidt rundt her. Der blev købt lidt forskellige ting her bla. tørrede frugter. 

 

KAP 0484

Tørrede frugter

 

Præcis klokken 16:20 kørte vi videre mod det sted hvor vi skulle opleve "Whirling Dervishes"  ...... forestilingen varede 45 minutter.

 

 

KAP 0530

Whirling Dervishes

 

Herefter kørte vi tilbage til hotellet hvor vi var klokken 18:00 ...... klokken 18:30 spiste vi aftensmad og blev siddende i restauranten til ved 21-tiden hvor vi gik til ro ...... trætte, men efter en god dag .

 cirkler2

 

 

5 decemberJeg var tidligt nede og få morgenmad - klokken ca. 06:15.

Vi kørte fra hotellet klokken 08:30 og første stop blev ved "love Valley", hvor vi opholdt os et stykke tid for at tage nogle billeder af den flotte dal.

Der var utroligt smukt her og der blev taget en masse billeder af dalen ..... Det kan være svært at få det rigtige indtryk af tingene når man bare ser et billede ..... men nu prøver vi. Herunder kommer der et billede fra dalen og ellers henviser vi til billedserien øverst på denne side . 

 

 

KAP 0542

Love Valley

 

Der var en lille souvenir butik ved "love Valley" og den besøgte vi også .... der var en dejlig varme inde i denne (det var rimeligt koldt udenfor butikken).

 

KAP 0558

Souvenir butikken ved  " Love Valley " 

 

Efter besøget ved "love Valley" kørte vi videre ok kom til en tæppefabrik,  hvor vi skulle ind og se vævede tæpper . 

 

KAP 0562Tæppefabrik

Det var virkelig flotte tæpper de lavede her .... ægte håndværk. Et tæppe kunne nemt tage et år for en dame at lave og det er da også klart at dette måtte afspejle sig i prisen på tæppet. Vi fik en grundig orientering om produktionen og var rundt på fabrikken  Jeg måtte ikke tage billeder alle steder i fabrikken, men kun nogle steder. Vi kom også ind i den afdeling hvor de lavede silke og vi så hvordan dette foregik. 

KAP 0572

Silkeproduktion

 

Chefen som fortalte os om fabrikken , gjorde meget ud af at fortælle os , at der ingen købetvang var ved besøget her og at vi bare kunne gå rundt og se tæpperne, når vi nu senere kom til deres "tæppebutik". Men da vi senere kom ind i rummet hvor de havde mange af deres tæpper, stod der 5-7 sælgere klar til at "betjene os". Du rullede tæpper ud over hele gulvet i rummet og der var vel omkring 20-25 tæpper i alt på et tidspunkt. Og sælgerne forsøgte ihærdigt at sælge os nogle tæppe , men det lykkes ikke. Der var tæpper til priser på 60.000 d.kr og derover. Så det er jo ikke noget man køber som impulskøb. Men det var spændende at de hvordan de væver disse flotte tæpper og vi købte ikke nogle.

Vi fortsatte turen og stoppede lige ved "Red River" og fodrede gæssene, som var ved floden. Vi købte nogle franskbrød ved en butik lige ved siden af floden  . Og det kunne gæssene godt li`.

 

 

KAP 0584

Vi fodrer gæs ved " Red River " .

 

Næste besøg var ved et keramik værksted der hed "KONAK KERAMIK" ...... her så vi hvordan de lavede deres keramik ting og hvordan de "håndmalede tingene" . Man kunne tydeligt se at de havde mange års erfarring i det de lavede. Bagefter at have se produktionen, kom vi op i deres meget store butik hvor de solgte meget af de de lavede. Jeg måtte ikke tage billeder i butikken - desværre.  

 

KAP 0596

Information om materialet der bruges her

 

KAP 0600

 Produkterne bliver håndmalet

 

Efter besøg på Keraik Værkstedet kørte vi til en restautant hvor vi spiste frokost. Stedet hed : Hotel YENI YUKSELLER og de servere lækker buffet til os. 

 

KAP 0612

 

Lækker buffèt

 

KAP 0614

Lækker buffèt

 

Efter en god frokost fortsatte vi turen og stoppede ved en vinproduktion som hed TURASAN VINE .... vi var inde og smage på hvidvin og rødvin - og man kunne købe vine derinde, hvilket der var flere der gjorde. De vine som de havde her, havde de også i restauranten på vores hotel - men de var naturligvis billigere her . 

 

KAP 0620

Smagsprøver ved TURASAN VINE 

 

Efter vinsmagningen kørte vi videre til et sted som hedder "DEVILI" som er et sted med smukke og sjove sten/bjerge og vi var her i 20 inutter for at tage nogle billeder . Det er svært med de billeder for man bliver bare ved og ved med at fotografere - for man finder hele tiden noget "mere spændende".

 

KAP 0630

Sjove formationer

 

Sidste stop på turen i dag var endnu et sted med flotte sten / bjerge ...... jeg fandt ikke helt ud af hvad navnet var på dette sted , men jeg forograferede en skilt på stedet , om det giver mening , ved jeg ikke men her er det :

 

 

KAP 0650

 

 

KAP 0680

" Fru Larsen " 

 

Vi opholdt os her i ca 30 minutter - det var et rigtig smukt område ...... Vi kørte herefter tilbage til vores hotel, hvor vi spiste aftensmad og efter aftensmaden ... klokken 20.00 kørte vi til "Turkish Night Show" . Det var ret underholdende og der var fri drikkevarer hele aftenen (Raki - øl - rødvin - hvidvin - juice og sodavand) og tjenerne kom hele tiden rundt og fyldte glassene op. En pige fra vores gruppe blev hentet op på dansegulvet og skulle danske med i show`et. Det klarede hun meget godt og så det var en mere hyggelig aften end vi måske lige havde forventet .

 

KAP 0718

 Turkish Night show

kap 0736

 De 2 piger er fra vores gruppe

 

Klokken 22:30 var dette show slut og vi kørte mod vores hotel. Vores guide opfordrede os til at synge nogle sange på vej hjem i bussen og det var folk med på, så det blev en hyggelig køretur på en halv times tid. Udenfor var det begyndt at sne voldsomt.

Da vi kom tilbage til hotellet og gik vi i baren hvor vi fortsatte med Karaoke sang for fuld udblæsning. Du får lige en lille prøve her :

 

Klik på pilen midt i billedet for at starte filmen

 

 

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

 

Du kan få stor skærm ved at klikke i nederste højre hjørne

 

Det blev vist lidt over midnat inden vi kom i seng.  

 

 cirkler2

 

  

6 decemberVi forlader hotellet klokken 07:54 ..... det var vigtigt at vi kom afsted i god tid fra hotellet pga. vejrmeldingen som lovede sne oppe i Taurus Bjergene, som vi jo skulle op over for at komme tilbage til Antalya. Det havde sneet om natten og vi kørte i snevejr. Det var meget forskelligt fra sted til sted hvor meget sne der lå på vejen. Nogle steder var der faktisk meget sne. Men vi havde en god chauffør der havde 30 års erfaring i buskørsel ...... så det skulle nok gå .

Vi skulle køre 230 klometer ud af de i alt 560 kilometer, inden det første stop som var Konyo, dog havde vi lige en lille tissepause ved en tankstation i byen Aksaray. Der var en vældig snakken i bussen, det var tydeligt at man var blevet mere "rystet sammen" i løbet af ugen der var gået. Og vi passede egentlig også godt sammen alle. Vi holdt frokostpause på en restaurant i Konya og fik her lækker tyrkisk mad .... ja, vi fik altid lækker mad når vi spiste her i Tyrkiet og sådan er det jo når man er i Tyrkiet. Jeg kan faktisk rigtig godt lide tyrkisk mad.

 

KAP 0758

Frokostpause i Konya

 

 

KAP 0762

Lækker tyrkist mad 

 

 

 

Efter frokosten kørte vi videre og vores guide serverede en drik til alle i bussen - den hed "SALGAM" og smagte nærmest som den drink der hedder "Bloody Mary" altså ikke særlig godt.

Vi skulle op over Taurus Bjergene igen, som vi jo også var da vi kørte til Kappadokien og vi kom - kort tid efter starten på opkørslen - ind i et voldsom snevejr. I starten var der ikke mere sne end at vi syntes at det sp flot ud. Meeeen længere oppe kom vi virkelig ud i snevejr og fygning. Lastbilerne kunne ikke trække op og holdt stille på vejene. Nogle lastbil-chaufører var igang med at montere snekæder på lastbilen, således at de havde en chance for at komme over bjergene. Vi havde også selv snekæder med i bussen, men fik heldogvis ikke brug for disse. Vores dygtige chauffør kørte igennem sneen uden de helt store problemer. Han forsøgte hele tiden at holde bussen kørende, sålededes at vi ikke sad fast i sneen. Det var svært indimellem, fordi andre billister ikke kunne køre ret stærkt, men vores chauffør formåede hele tiden at komme forbi disse billister og vi undgåede helt at stoppe op, men holdt farten hele vejen. Vi så et par uheld undervejs, hvor der var biler der var kørt sammen. Men vi kom helskindet igennem og efter at have passeret Taurus Bjergen, holdt vi lige en kort pause på en tankstation, hvor der lige var mulighed for at få en kop kaffe, komme på toilet, eller bare strække ben . 

 

 

KAP 0770

 På vej op over Taurus Bjergene

 

KAP 0768

 På vej op over Taurus Bjergene

 

Vi nåede fram til vores hotel i Antalya ved 16:30 tiden  og vi fik vores værelser udleveret. Hotellet var det samme hotel som vi startede ferien på - altså "Port River Spa & Resort". Så nu var der lige plads til et lille hvil inden aftensmaden .

Vi mødtes i restauranten klokken 18:00 og fik nogle borde sat sammen, således at vi kunne sidde sammen - alle sammen. Vi sad i restauranten til ved 20:30 tiden, hvor de begyndte at slukke lysene i restauranten. Derefter gik vi alle til vores værelser .... Vi skulle jo tidligt op næste dag . 

 

KAP 0774

Vi ankommer til vores hotel i Antalya .

 

KAP 0782

Der blev lige tid til et hvil inden aftensmaden .

 

cirkler2

 

7 december

Efter morgenmaden forlod vi hotellet klokken 08:00.... Vi kørte en time og vores guide fortalte en masse om området vi kørte i - og det var alt lige fra køb af lejligheder i området - til hvad de dyrkede af grøntsager og frugter i området ...... det var ret interesant.

Efter en times kørsel kom vi frem til et smykkefirma som vi skulle ind og se. De skulle have nogle helt specielle priser på smykker ... så nu må vi se. 

Vi blev modtaget af en person der hed et eller andet og så "Jensen" til efternavn. Han kunne tale dansk og han fortalte at "Georg Jensen" var hans onkel ..... om det var rigtigt eller forkert, fandt jeg aldrig ud af , det var jo også lige meget, det har ingen betydning for resten af denne historie. Han fortalte om fabrikken - om dens produktion og viste os en del af deres smykker. Han var meget underholdende og han forsøgte hle tiden at lave sjov med os og der lykkes også vældig godt. Vi kom senere ind i deres smykkesalg - som var en stor hal med "tonsvis" af smykker. Han fortalte om deres betalingsbetingelser. Der var næsten ingen grænser for hvor mange mange afdrag man kunne lave på et smykke. Han sluttede af med at sige, at nu ville hans sælgere være til rådighed og sagde at vi nu bare skulle sige som Jacob Haugaard - altså : JADAK - JADAG og JADAK.

Herefer gik vi rundt og kiggede og havde en sælger i hælene hele tiden. De forsøgte selvfølgelig hele tiden at presse os - men ikke mere end at det var sjovt ... der var humor med i det. Der blev selvfølgelig solgt smykker til nogle og deres smykker var også flotte. De tilbød at pudse vores smykker og det var der mange der sagde "Ja" til og det gjorde jeg da også selv. Vi var på fabrikken i "rimelig lang tid" og de serverede tyrkisk kaffe - raki eller hvad nu folk ville have . 

 

KAP 0794

Den meget underholdende chef for fabrikken .

 

KAP 0808

Min ring som blev poleret 

 

Efter besøget i smykkefirmaet - kørte vi videre til en læder & skind fabrik. Her blev vi også mødt af chefen og fik først serveret en drink .... rødvin - hvidvin - sodavand eller hvad man nu ville have. Vi kom ind til et modeshow af kortere varighed, hvor der blev vist nogle af deres nyheder. Herefter blev vi lukket ud i deres deres store butik, hvor der løb mange sælgere rundt. De pressede os selvfølgelig, det er jo deres job, men ikke ubehageligt. Der blev også her solgt varer til nogle fra vores hold, og sådan er det .

Efter besøget i smykkefabrikken kørte vi til en skind og lædervare fabrik. Også her blev vi taget imod af chefen og han bød på diverse drikkevarer - inden vi kom ind til et modeshow af kortere varighed, hvor de viste de sidste nyheder. 

 

KAP 0814

Flot pels

 

Efter dette show blev vi lukket løs i deres store butik .... og der var selvfølgelig en del sælgere klar til at påvirke os. Det var også flotte varer de solgte, og vi havde fået at vide af vores guide, at vi skulle ned i halv pris hvis vi ville købe noget. Jeg synes ikke at sælgerne var ubehagelige, men det er klart at de var "på mærkerne" . Der blev da også solgt noget til nogen af os fra holdet.

 

KAP 0836

Her blev der købt en jakke !!

 

Efter besøget på "tøjfabrikken" var det tid til frokost og vi kørte til et sted er hedder : "The Kebab". Her spiste vi en lækker frokost og holdt en lille pause. 

 

KAP 0860

Èn af retterne på " The Kebab "  

 

Efter frokosten kørte vi til en gammel romers by med navnet : PERGE...... Vi vil prøve at komme med en beskrivelse af stedet her ..... den bliver nok lidt lang og også lidt "langhåret", men her kommer den : 

  

Roman gate in Perge
Romerske port i Perge
 
 

Perge, der ligger 19 km øst for Antalya, plejede at være en af ​​de vigtigste byer i det gamle Pamphylien. Den mest bemærkelsesværdige søn var Apollonius, en matematiker og en astronom, dem der gav ellipse, parabolen og hyperbola de navne, som vi kender dem i dag. I oldtiden var Perge også kendt som et fristed dedikeret til gudinden Artemis, hvis tempel stod på en bakke udenfor byen. Desværre har forskere på trods af intensiv søgning ikke kunnet finde spor af denne enestående bygning.

Historisk oversigt:

Legendarisk begyndelse og forhistorie

Ifølge den græske mytologi går den legendariske oprindelse af Perge tilbage til 1200-tallet f.Kr., da græske indvandrere ankom til Pamphylien, og passerede Asien Minor efter trojanskriget. Førerne af denne bevægelse skulle være de tre berømtheder : seere - Mopsos, Calchas og Amphilochus. De to første af dem var blevet anerkendt som grundlæggerne af Perge. Den første bosætning i Perge-området udviklede sig på Akropolis-bakken, nord for de bedst bevarede ruiner i den senere periode, der ligger på sletten nedenfor.

De tidligste arkæologiske fund fra Perge Akropolis område dateres til slutningen af ​​det femte årtusinde f.Kr. De ældste spor af kontinuerlig bosættelse begynder i det tredje årtusinde f.Kr. og viser at byen eksisterede indtil den byzantinske æra . Baseret på noget ler som er fundet i hetitiske hovedstad , Hattusa , identificeret af nogle forskere Perge i den hetitiske by Parha . Under den hittitiske konge Tudhaliya IV's regeringstid, dvs. i slutningen af ​​1200-tallet f.Kr., blev der undertegnet en fredsaftale med kong Kurunta af Tarhuntassa , der førte krig med byen Parha på Kashtraia-floden.

 

Græsk og hellenistisk periode

I det 4. århundrede f.Kr. vises Perge i skriftlige kilder, og dets eksistens er rapporteret af en forfatter, kendt som pseudo-Scylax, forfatteren af Periplus - en kvasi-videnskabelig geografisk redegørelse for omkredsen af ​​Middelhavet og Sortehavet med uret. Pseudo-Scylax beskriver byen ved floden Kaistros (nu Aksu), der ligger 10 km væk fra havet, og udnytter den maritime handel. Byens rigdom skyldtes det faktum , at floden Kaistros var navigerbar i disse tider. Perge blev derefter forbundet med kysten ved vejen , der fører til havnen Magydus, der nu er et distrikt Antalya kaldet Lara.

Indtil 334 f.Kr., som alle andre byer i Pamphylien , var Perge i zone med persisk indflydelse . Da den makedonske hær, ledet af Alexander den Store , nåede til denne region , gav Perge straks op og åbnede sine porte til makedonerne . Indbyggerne i Perge tilbød endog Alexander deres hjælp og service som guider i Pamphylien . Omkring 300 f.Kr. fik Perge status som en koloni af Pergamon . Derefter blev bosættelsen udvidet og erhvervet en typisk hellenistisk karakter. I 2. århundrede f.Kr. oplevede byen den første periode med velstand og begyndte at samle sine egne mønter med billedet af Artemis.

Den mest berømte indfødte i Perge var den fremragende matematiker og astronom, Apollonius (ca. 262 f.Kr. - ca. 190 f.Kr.). Han anses for at være en af ​​de største græske matematikere på lige fod med Archimedes. Apollonius tilhørte den Alexandriske tankeskole og hans vigtigste arbejde, der kun blev konserveret i fragmenter, var Conics ( Κωνικά ) , hvor han kom tæt på at udvikle analytisk geometri. Han fik titlen som den store geometer, han opnåede ved at identificere og give navnene på koniske afsnit, dvs. hyperbola, parabola og ellipse. Han behandlede også problemerne inden for astronomi og skabte hypotesen om ekscentriske kredsløb for at forklare planeternes tilsyneladende bevægelse og månens varierende hastighed. Krateret Apollonius på Månen blev navngivet til hans ære.

Romersk og byzantinsk regel

I 188 f.Kr. kom Perge under den romerske regel , og i 129 f.Kr. blev den formelt indarbejdet i provinsen Asien. Da en ny romerske provins Galatia, der dækker et område i det centrale Anatolien, blev oprettet i 25 f.Kr., besluttede romerne at forbinde det til Middelhavet. Snart blev en ny vej - Via Sebaste - konstrueret, der forbinder pisidisk antioch i Galatia med Perge i Pamphilia.

Kristendommen nåede Perge i det første århundrede  og blev introduceret til sine indbyggere af apostlen Paulus. Han kom til Perge ved havruten, under hans første missionærrejse (45-48 e.Kr.), i selskab med Barnabas og John Mark, men gik snart på vej til Pisidian Antioch. På vej tilbage til St. Pauls kyst blev Perge i længere tid, prædikede og underviste. Mest sandsynligt var det, da den første kirke i Perge blev rejst. Paulus Apostlenes rejse bliver nu mindet i form af et vandresti, der starter i Perge og fører hele vejen til Pisidian Antioch.

I det første og andet århundrede var Perge en af ​​de største byer i Lilleasien, der konkurrerede med Side for den pamphylske hovedstads rolle. De fleste af de bedst bevarede bygninger i byen er dateret til denne periode. Den person, der var ansvarlig for udviklingen af ​​Perge, var Plancia Magna, kone og søster til romerske senatorer, født i familien af ​​kappadokiske konger og en slægtning til Herodes the Great. Hendes statue, der ligger nær den hellenistiske port i Perge, er nu i det arkæologiske museum i Antalya.

Den tredje og sidste periode med byens velstand kom i 5. og 6. århundrede e.Kr. , da byen havde en rang af en biskop. Desværre var slutningen af ​​Perge meget tæt på, og i det 8. århundrede blev den væltetunder Asiens mindre invaderinger og er aldrig blevet genopbygget.

 

Arkæologisk forskning:

Karol Lanckoroński, polsk forsker og udforsker , ankom til Perge i anden halvdel af det 19. århundrede. Han sammenlignede landskabet omkring denne gamle by med Campania i Italien. Lancoroński udarbejdede en detaljeret beskrivelse af de synlige gamle bygninger i byen, der snart blev offentliggjort sammen med byens plan og skitser foretaget af George Niemann i første bind af Cities of Pamphylia og Pisidia .

De første systematiske arkæologiske udgravninger i Perge blev udført i 1946 og mellem 1953 og 1957 af professor Arif Müfid Mansel, der handlede på vegne af det tyrkiske historiske samfund. I 1967 blev arbejdet genoptaget under samme ledelse inden for rammerne af Istanbul Universitets forskningsprogram . Efter professor Mansels død i 1975 blev hans rolle overtaget af professor Jale İnan, og udgravningerne er stadig i gang, nu med professor Haluk Abbasoğlu som holdleder.

 

Sightseeing:

Området omkring det gamle Perge er meget stort, og et besøg kan tage mindst tre timer. Byens bedst bevarede bygninger - teatret og stadionet - ligger på adkomstvejen til Perge, og du kan se dem uden at købe billetten .

Teater

Det antikke teaters imponerende bygning ligger på vejen til Perge, på den vestlige side. Denne bygning kombinerer græske og romerske træk og blev sandsynligvis bygget omkring 120 e.Kr. Auditoriet hviler på bakken af ​​en bakke, og dens form overstiger en halvcirkel. Roman-stil diazoma understøttes af en hvælvet understruktur. Colonnaded-galleriet omkring auditoriet og scenestuen står stadig i en betydelig højde, er karakteristisk for romerske teatre . Perge teater kunne rumme omkring 15.000 tilskuere.

Scenebygningen , bygget i anden halvdel af 2. århundrede e.Kr., var to-etagers og rigt indrettet. Det stod på podiet, der var udsmykket med reliefs, der skildrede mytologiske scener, herunder episoderne fra Dionysos liv. Disse reliefs samt mange skulpturer, der blev fundet i teatret, er i øjeblikket i samlingen af ​​det arkæologiske museum i Antalya. Desværre er teatret blevet lukket for offentligheden i mange år på grund af den igangværende renovering.

Stadion

Perge har det næstbedste bevarede gamle stadion , der ligger i Tyrkiet - kun stadion af Afrodisias er i en bedre tilstand . Stadionet i Perge blev bygget i 2. århundrede e.Kr. og kunne rumme 12.000 tilskuere. Det er 234 meter langt og 34 meter bredt, og disse dimensioner gør det til en af ​​de største i sin slags.

Auditoriet bestod af 12 rækker sæder , understøttet på en tøndehvelvet konstruktion. Der var 30 kurver på stadionets lang side og 9 på den nordlige ende. Hver tredje hvælving var åben, der førte direkte til arenaen. Påskrifterne opdaget i nogle af hvælvingerne tyder på, at de fungerede som butikker. På den nordlige side af stadion blev der fundet en arena for gladiatorisk kamp. For at beskytte seerne blev den laveste række af pladser adskilt en lav væg fra publikum.

Grav af Plancia Magna

Lige før du kommer ind i Perge by gennem dens storslåede byporte, kig på Plancia Magnas grav, der står foran byens mure. Plancia Magna sponsorerede opførelsen af ​​mange bygninger i byen, og hendes navn vises på flere indskrifter.

Romerske porte

Adgangen til Perge var gennem portene i byens vinkler . I dag skal turister , der kommer til Perge, passere gennem disse enorme porte. Først skal du igennem to porte opført i romertiden. Mellem dem er der en gård bygget i det 4. århundrede e.Kr.

Den ydre port blev bygget under kejseren Septimius Severus regeringstid . Begge sider af porten blev beskyttet af høje tårne. Den indre port, også fra Septimius Severus tid, fører gennem den sydlige bymur fra gården til selve byen. De forreste arkader, der pryder disse, er fra tidligere tider og dateres tilbage til kejser Hadrianes regering. Da en ny port blev bygget i det 4. århundrede e.Kr., blev hele strukturen indarbejdet i den. Portens centrale bue forblev åben for at muliggøre passage af trafikken til Perge.

Hellenistisk port og gården

Den hellenistiske port i pergernes vinkler er nok det mest ikoniske symbol på byen. Den består af to tårne ​​med cirkulær basis , bygget af hugget sten, stående på begge sider af byens port. Strukturen blev rejst i den hellenistiske periode, men blev senere genopbygget. I 120-122 e.Kr. finansierede Planica Magna rekonstruktionen af ​​sin indre hesteskoformede gårdhave. Væggene blev dækket af marmorblokke og en to-etagers kolonnade i korinthiske rækkefølge blev tilføjet. Nicherne mellem kolonnerne i den øvre historie holdt statuen af ​​Perges legendariske grundlæggere, Mopsos og Calchas. På lavere niveau blev statuerne af græske guder, herunder Hermes, Afrodite og Pan, placeret. I 2013 blev porten renoveret, og adgangen til denne struktur var ikke mulig.

På den nordlige side af gården blev der bygget en to-etagers bygning med tre porte. Den ligner lidt den berømte Hadrians Gate i Antalya. Nicherne i bygningen blev dekoreret med statuer af romerske kejsere, deres ægtefæller og embedsmænd, fra starten af ​​Nervas regeringstid til Hadrianus. De fleste af disse monumenter blev fundet under den første runde af de arkæologiske værker i Perge og det nu dekorere det arkæologiske museum i Antalya.

Mellem den hellenistiske port og den romerske port er der en stor gård, 92 meter lang. Det blev også prydet med statuer, herunder monumentet til Plancia Magna. På den vestlige side af gården er der en propylaea (en monumental port), der fører til badene. Denne port blev dekoreret med reliefs af de græske guder, herunder Selene, Dionysus og Eros. Ifølge indskrifter blev den bygget under kejseren Septimius Severus regering i slutningen af ​​2. århundrede e.Kr.

På den vestlige side mod syd fra den monumentale port er der ruinerne af en nymphaeum - et monumentalt springvandskompleks bestående af en vandkistern og en prydfasade. Bygningen var dedikeret til Artemis of Perge, kejseren Septimius Severus , hans kone og hans sønner. Statuer af den kejserlige familie, bevaret i en fremragende stat, vises i det arkæologiske museum i Antalya.

Bymure

Byen blev omgivet af en ring af vægge, bygget i 3. århundrede f.Kr., med rektangulære tårne ​​placeret med jævne mellemrum. Lange dele af disse vægge står stadig , især på den østlige side af byen , og nogle af tårnene når deres oprindelige højde .

Romerske huse

I nærheden af ​​den østlige del af Perge bymure vrimler udgravningerne og har afsløret resterne af boliger. Disse bygninger bestod af flere rum arrangeret omkring et atrium, og nogle af dem var to-etages . Hver ejendom havde en vand cistern og et toilet, hvilket betyder et spildevandssystem eksisterede i byen. Gulvene i nogle værelser var dækket af mosaikker. Disse ejendomme blev besat fra 3. til 6. århundrede e.Kr.

 

Colonnaded gader

Perge er opdelt i fire distrikter af to hovedkvarterer, der krydser i centrum af byen. En af disse gader fører fra byens porte til foden af ​​den hellenistiske akropolis bakke og har en længde på 300 meter. Der er stadig en pænt bevaret kolonnade, der løber langs denne gade, og det er værd at være opmærksom på tre kolonner som er indrettet med reliefs. De skildrer Artemis fra Perge, Tyche - lykkegudinden og en af ​​de mytiske grundlæggere af byen - Calchas. Begge sider af gaden var engang foret med butikker og deres skarpe rester kan ses, mens du går til akropolis.

Den anden hovedgade i Perge fører fra øst mod vest . I begge ender af denne gade var der porte i byens mure. Kanalerne, der leverede vand til springvandene og badene, løber midt i begge gader, og de plejede at give forfriskninger fra Perge's vandrende indbyggere. Under var der et kloaksystem, skjult fra udsigten. I dag er der ikke noget vand i kanalerne , så tag din egen forsyning til besøget.

Ved krydset af hovedgaderne blev der opført en triumfbue , kendt som bogen Demetrios og Apollonius. Det blev bygget omkring 80 e.Kr., men ikke meget af det er nu synligt. På baggrund af de opdagede arkitektoniske elementer var forskerne i stand til at rekonstruere deres oprindelige udseende og planlægger nu at genopbygge denne struktur.

Hadrians nymphaeum

På den nordlige ende af den colonnaded street står en smuk nymphaeum, kaldet Hadrianus springvandet, på grund af datoen for dens konstruktion .Dette navn hjælper også med at skelne denne springvand fra den anden, der ligger på den sydlige del af Perge.Hadrians nymphaeum understøttes af den sydlige hældning af Akropolis-bakken og markerer udgangspunktet for en kanal , der fordelte vandet til forskellige bydele i byen.

Hadrians nymphaeum blev rejst på en U-formet plan, og dens base har dimensioner på 21 ved 9 meter. Denne to-etagers bygning blev engang også brugt som en gateway til akropolisen. 

Der var to indgange til strukturen og mellem dem var en dekorativ facade med en statue af Cestros - guden af ​​Kaistros-floden . Nymphaeum er delvist kollapset, men denne statue er stadig på sin plads. De to andre statuer af kejser Hadrian er blevet transporteret til det arkæologiske museum i Antalya.

Palæstraens

Hvis du drejer til højre, vil du i stedet for at gå direkte fra Hadriens nymphaeum til byens porte, den colonnaded gade, der løber langs øst-vest-akse, komme til palaestra. Bygningen var dedikeret til kejser Claudius af Julius Cornutus, Magna Plancia's mand. Denne velbevarede bygning blev opført af travertin på en firkantet plan med siderne 76 meter lange. Palaestra var et sted for fysiske øvelser og bestod af en åben gård omgivet af omklædningsrum . Rindende vand blev leveret af en akvedukt.

Nordlige bade

Går du fra palaestra videre mod øst kan du nå Perge`s nordlige bade. Hidtil er der ikke udført systematiske udgravninger her, men dens travertinvægge og flere buer er tydeligt synlige . Bygningen blev bygget i det 3. århundrede e.Kr., og det er et af de fineste eksempler på monumentale bade i Pamphylia-regionen. Badene har en typisk romersk plan med fem værelser og en gårdhave.

 

Romerske bade

Det andet bad i Perge ligger på den vestlige side af den hellenistiske port. En monumental port fører til denne imponerende bygning fra de romertider , der tilhører de bedst bevarede romerske bade i Tyrkiet. Disse bade består af en række værelser med vinduer, der åbner mod syd. Du kan besøge frigidarium eller koldtvandsrum med en swimmingpool, tepidarium - et værelse med varmt vand og caldarium - et værelse med varmt vand. De fragmenter af tynde marmorplader, der engang delte murstenene, er stadig på plads. I to værelser kan du se det eksponerede varmesystem - gulvet blev støttet på murstens søjler og luften opvarmet i kedelrummet cirkulerende nedenunder.

 

Kirker

Der er flere kristne kirker i Perge. I den sydlige del af byen kan du se resterne af kirken fra det 6. århundrede e.Kr., med en apse placeret på den østlige side . I centrum af Perge er det muligt at finde ruinerne af en tre-nave basilika, der dateres tilbage til det 5. eller 6. århundrede e.Kr.

 

Agora

På den østlige side af den hellenistiske port ligger Agora Agora. Dette firkantede område med hver side på 65 meter lang blev bygget i det 4. århundrede e.Kr. Agoraen var omgivet af kolonader, hvor butikkerne engang tilbød forskellige gode til byens indbyggere. Den cirkulære struktur i centrum af agora ligner en lignende struktur i Agora i Side - det er et nyligt rekonstrueret tempel for gudinden Tyche. Det menes dog, at Perge bygningen fungerede som en springvand. Lige på agoraen på den sydøstlige side er der nogle spor af den offentlige latrine, der var forbundet med kloaksystemet.

Akropolis

Akropolis bakken dominerer den nordlige side af Perge. På dette område er de ældste spor af menneskelig bosættelse opdaget, og de fleste af de bygninger, der er udgravet af arkæologer på akropolisen, dateres tilbage til de byzantinske tider.

Necropolis

Perge's vigtigste nekropol var beliggende lige udenfor byens mure på den vestlige side af byen. Den anden, mindre nekropol var placeret på den østlige side. Indenfor disse kirkegårde er der blevet identificeret mange slags grave og sarkofagi, og deres fineste eksemplarer er nu udstillet på det arkæologiske museum i Antalya.

 

427

Er du med endnu ... det var en tør omgang . 

 

Efter besøget i den romerske by "PERGE" havde vi lige en time i midtbyen i Antalya, inden inden vi kørte vores hotel som hed : Latanya Palm & Spa . Kort efter ankomsten gik vi i restauranten for at spise aftensmad. Vi sad i restauranten til ved 20:30 tiden, hvorefter vi gik til værelserne. Vi skulle meget tidligt op næste dag, hvor vi skulle starte rejsen hjem mod Danmark .

 

 

KAP 0942

Værelset på vores sidste hotel på turen 

KAP 0944Værelset på vores sidste hotel på turen 

 

 

cirkler2

 

 

KAP 0962

 Vi er klar til at forlade Tyrkiet for denne gang

 

8 decemberVækkeuret ringede klokken 05:15 470 . I dag skulle vi hjem mod Danmark. Vi skulle flyve 08:10 og vi skulle via Istabnbul hjem. Vi kørte fra hotellet præcis klokken 06:15 og kort tid efter var vi i lufthavnen og fik hurtigt tjekket ind .

Vi kom afsted til tiden og det var en Airbus 320 vi fløj med, dog tror jeg at Pegasus Airline er et lavprisselskab. Det ser sådan ud, meget enkle sæder uden mulighed for at læne sig tilbage - ingen business class i flyet. Man får lidt ondt i ryggen af at sidde oprejset i længere tid - men det går nok, det skal jo gå .... vi har ingen andre muligheder.

Vi lander i Istanbul om en god times tid og har et par timer der inden næste fly. Vi kom forholdsvis hurtigt igennem sikkerhedskontrollen i lufthavnen. Vores gate var 302A som lå et stykke vej fra hvor vi kom ind i lufthavnen. Men vi fandt frem til den og var der 10:26 og skulle flyve klokken 11:35. Istanbul lufthavn er en rimelig stor lufthavn, men det ser ud til at der er check på tingene. Dog er det underligt at vi skulle have den dårlige oplevelse på turen herned, hvor nogle af vore medrejsende ikke nåede næste fly p.g.a. en mega langsom paskontrol. Det er jo altid de dårlige oplevelser man husker længst. Vi landede i Kastrup klokken 12:55 (Dansk tid) og turen sluttede her og der gør vores "historie også". 

 

 

KAP 0970

Vi bliver afhentet i Lufthavnen i Kastrup 

 

 

cirkler2

 

SLUT 

 

Vurdering af rejseselskab og turen - kig under afsnit 31E .. De kan komme dertil ved at klikke her : Konklusion

 

 

 

 

Siden sidst redigeret januar 2023

Siden her er pænt besøgt - men vi vil gerne ud til mange flere læsere . Du kan hjælpe os med dette ved at give os et " synes godt om " eller " del " ...... Klik lige herunder .

På forhånd tak


ihpone  

Smilets land

                                                                                                                                                                                    

ris og ros            forside 2 Skriv en kommentar til os :

Klik her

På forhånd tak

 

med venlig hilsen2

 

   mail2

mail@poullarsen.net

Vi sælger ikke rejser

og vi laver ikke rejseforslag .

 

 

Visit2

Det rigtige udstyr4

KLIK OG KØB HER

14

 

trek 66 liter 458x458

meget stort udvalg4

 

 

 

 

                                                 

            

antal besog

0255350
I dagI dag17
I gårI går32
Denne månedDenne måned1071
total for hele periodentotal for hele perioden255350
Dag med højest antal 02-25-2019 : 495
Antal gæster på siden lige nu 6
Gå til toppen