overskrift Tham luang

 

Tham Luang Cave Chiang Rai

Tham Luang Cave

 

 

 

Grotten

Tham Luang grotten blev på meget kort tid kendt over hele verden i juni 2018 , da 12 drenge + deres fodboldtræner blev indespærret i grotten på grund af oversvømmelse . Heldigvis endte historien godt - selv om nogle af de dygtigste experter på dette område udtalte , at det ville være helt umuligt at redde drengene levende ud af grotten . Der er ingen tvivl om at denne grotte vil blive en stor turistmagnet i fremtiden og derfor har vi valgt at lave en særskilt side om denne grotte + hændelsesforløbet omkring ulykken og redningen her på vores hjemmeside .

Inden vi kommer til ulykken og redningen vil vi komme med nogle data for grotten .

 

kort

 

Tham Luang Grotten ligger i Chiang Rai Provinsen i det nordlige Thailand - omkring 1000 kilometer nord for hovedstaden Bangkok . 

Tham Luang Grotten er med sine mindst 10 kilometer lange og uudforskede gange , Thailands længste hule .  uudforskede gangeDen ligger i bjerget Doi Nang Non på grænsen til Myanmar . Nang Non er navnet på en mystisk prinsesse som både hule og bjerg er opkaldt efter . Ifølge en gammel legènde forelskede prinsessen sig i en staldknægt og blev gravid . Vel vidende at deres kærlighed var forbudt , flygtede de og gemte sig inde i grotten for at hvile sig . Da stalddrengen gik ud for at finde noget mad , blev han fanget af prinsessens fars soldater og dræbt . Fortvivlet stak prinsessen sig selv og blødte ihjel i hulen . Legènden siger , at hendes blod blev til vandet , der strømmer gennem hulen , mens hendes krop er de omkringliggende bjerge , der synes at ligne en liggende kvinde . De lokale tror at prinsessens ånd vogter grotten , der betragtes som en helligdom . Besøgende tænder levende lys ved grottens indgang - og sætter røgelsespinde op foran figuren Jao Mae Nang Non ( liggende gudinde ) .

I de nordlige regioner er der sammenhæng mellem farer og huler , og en formodning om , at de kvindelige huleånder , Jao Mae , er at betragte som bro mellem de levende og dødsriget , og derved også kan hjælpe de mennesker der beder til dem . I fortællingen om Tham Luang Nang Non , er hun faktisk blevet en del af en anden verden , da hun har dræbt sig selv , og samtidig blevet både attraktiv og skræmmende . Til mange huler hører historier om Buddhas rejser i regionen , og hvordan han pacificerede frygtelige kæmper eller spøgelser , hvilket er grunden til at asketiske religiøse praktikanter , såsom munke og eremitter ( eneboere ) under tiden opholder sig i grotter for at meditere . Man finder helligdomme ( altre ) bygget ind i grotter over hele nationen , hvor folk forsøger at formilde ånderne ( spøgelser ) , eller grotternes guder , der allerede har " tæmmet " ånderne .  

 

forhistorie2

Nopparat Khanthavong , den 37-årige hovedtræner for fodboldholdet " MU PA " ,  på engelsk : Wild Boars ( oversat til dansk : vildsvinene ) , havde en anden aftale om morgenen den 23. juni 2018 og bad derfor sin 25-årige assistent træner , Ekapol Chantawong , kaldt Ek , om at tage holdet med drenge under 16 år til en fodboldbane ved Doi Nang Non-bjerget , et kuperet område med mange vandfald og huler på grænsen til Myanmar ( Burma ) . Ek var træner for de yngste drenge , og han skulle køre baggerst på cykelturen derud , så han kunne holde øje med drengene . Som de fleste andre unge thailandske mænd , havde Ek tilbragt en tid som Buddhistisk munk i tre år , før han blev assistent træner for " Wild Boars " . Han var forældreløs , mistede sine forældre i 10-års alderen  og blev senere uddannet som munk . Han forlod klosteret for at passe sin aldrende bedstemor i byen Mae Sai , hvor han tillige brugte tid med at hjælpe i templet, og træne det nyetablerede Wild Boars fodboldhold . Mens Ek var munk , havde han tilbragt tid i huler for at meditere . Han var vellidt af alle og en god inspiration , levede sundt , hverken røg eller drak , og lærte drengene at tage vare på sig selv . Han havde tidligere taget dem med i Tham Luang Non-grotten , der var tør nok at vandre i uden for regntiden , som først begyndte i juli måned . Ved indgangen til hulen stod et advarselsskilt med oplysning om at perioden juli til november var sæson for oversvømmelser .

Nopparat vidste at Ek ville tage sig godt af drengene , han ville endda følge dem til og fra deres hjem , hvis deres forældre ikke havde mulighed for det , og han betragtede dem som sin egen familie . Nopparat var sikker på at det ville være en lærerig oplevelse for Ek at styre drengene alene , mens han selv var sammen med de ældre Wild Boars til en fodboldkamp . Da han tjekkede sin telefon ved 19-tiden , var der mindst 20 opkald fra bekymrede forældre , ingen af deres sønner var kommet hjem . Han ringede straks til både Ek og et antal af drengene , men fik kun forbindelse med Songpol Kanthawong , et 13-årigt medlem af holdet , hvis mor havde hentet ham efter fodboldtræningen . Songpol fortalte at holdet ville tage til Tham Luang hulerne . Nopparat kørte derop men fandt kun parkerede cykler og efterladte fodboldsko ved indgangen . Han råbte " Ek ! Ek ! Ek ! " . Han følte kroppen blive helt kold . Det blev starten på en begivenhedskæde der de følgende dage fangede hele verdens opmærksomhed .   

 

Eftersøgning

Et uventet tidligt monsun-regnskyl , ( monsunen kommer normalt først i begyndelsen af juli måned ) , medførte at hulegangene blev fyldt med vand , og indgangen blev blokeret . Fodbolddrengene endte flere kilometer inde i grotten på en tør sandbanke , der ragede cirka 2 meter op over vandoverfladen . Samme dag blev en af drengene efterlyst af sin mor , da han ikke var kommet tilbage fra træning . Det lokale politi fandt cykler parkeret og fodboldstøvler efterladt i grottens første store kammer ved indgangen . De efterfølgende dage forsøgte dykkere at finde fodboldholdet , hvor man blandt andet fandt nogle sko og tasker efterladt et stykke inde i gangene , men stigende mængder regnvand afbrød eftersøgningen for en stund . Hurtigt meldte mange frivillige sig , blandt andet et hold britiske eksperter i huledykning , med erfaring fra tidligere redningsaktioner .

Drengene og deres træner blev efter ni dages eftersøgning fundet af to britiske dykkere den 2. juli 2018 , omkring 5 kilometer inde i hulesystemet . Flere end tusinde mennesker fra Thailand , Australien , Danmark , Japan , Kina , Laos , Myanmar ( Burma ) , Storbritanien og USA deltog i eftersøgningen .  

SkaktPå billedet ses redningsfolk der søger efter naturlige åbninger , en såkaldt skakt , der kunne lede ned til grotten - oppe fra toppen af bjerget. Drengene fundet

toemme vand

 

Billedet her til venstre viser Chiang Rais guvernør , Narongsak Osotthanakorn , der giver offentligheden meddelelse om , at fodbolddrengene og deres træner er fundet i live .

 

Samtidig med eftersøgningen begyndte man at dræne vand fra hulekomplekset med kaftige pumper og lange rør , der kunne pumpe 17.000 m3 vand væk i døgnet , hvilket fik vandstanden i gangene til at falde en smule . For at redde de indespærede drenge og deres træner , var de nødsaget til at skulle dykke et stykke af vejen . Imidlertid kunne drengene ikke svømme og havde i øvrigt aldrig prøvet dykning . Samtidig undersøgtes alternative muligheder , dels gennem naturlige skakter i bjergmassivet , der muligvis førte til hulen , dels overvejelser om at bore sig ind i hulen , hvilket kunne medføre risiko for sammenstyrtninger . Der var også overvejelser om at drengene og deres træner måtte blive i hulen i op til fire måneder , indtil regntiden var ovre , og vandet naturligt sank og hulen blev så meget tørlagt , at de selv kunne gå ud igen . Man overvejede tillige at etablere en telefonforbindelse , så børnene kunne snakke med deres forældre .

Under forberedelserne til en redningsaktion omkom en frivillig tidligere thai navy SEAL-dykker , mens han arbejdede med forsyning af trykflasker , til at sikre ilt-forsyning til såvel dykkere , som det indespærrede fodboldhold . Vandmassernes blokering sammen med de mange mennesker i hulekonplekset , reducerede luftens ilt-indhold fra de normale ca. 21 % til omkring 15% . 

 

 

Redning

Den 5. juli 2018 var vandstanden faldet omkring 40 % og der var lagt en iltforsynings slange ind . Den 8. juli 2018 vurderede redningsholdet , at drengene ville være i stand til at dykke ud , efter at de i flere dage var blevet undervist i svømning og brug af hèlmaske under dykning . Forholdene i hulen var meget ugunstige at dykke i , dels mudret vand uden sigtbarhed , dels steder med stærk strøm og smalle passager , hvor en dykker ikke kunne have luftflaskerne på ryggen , men måtte skubbe dem foran sig . Vejrudsigten med optræk til kraftig munsunregn fra den 10. juli 2018 , blev medvirkende til , at dykning måtte blive løsningen . 

Om morgenen den 8. juli 2018 meddelte lederen af redningsaktionen , Chiang Rai`s guvernør Narongsak Osotthankorn , til medierne at en redningsoperation var nær forestående på grund af truslen om forventet kraftig regn senere på ugen , der kunne medføre oversvømmelse i hulen indtil oktober måned . 13 redningsdykkere blev sendt ind i hulesystemet for at hente drengene ud , ved at 2 dykkere eskorterede hver enkelt dreng . Det var forventet at dykkerne skulle bruge 11 timer på turen - 6 timer imod vandstrømmen ind og 5 timer mèd strømmen ud - så drengene kunne altså begynde at komme ud onkring 11 timer senere . Myndighederne havde dog nævnt , at redningsaktionen kunne vare flere dage . Redningsarbejdere forklarede at lave vandniveauer reducerede den tid , de brugte til at nå frem til de indespærrede . Kort efter klokken 19:00 fortalte lokale embedsmænd til forskellige medier , at 2 drenge var blevet reddet ud af hulen og kørt til Chiang Rai Hospital . Kort tid efter kom endnu 2 drenge ud , så i alt 4 drenge var reddet og allerede tjekket af et lægehold på stedet .

Den 9. juli 2018 klokken 11:00 ( lokal tid ) startede anden fase af redningsaktionen , hvor yderligere 4 af de i alt 12 fodbolddrenge og deres træner skulle bringes ud af hulen . Det blev samme team som dagen før der skulle stå for redningen , et team som bestod af 13 udenlandske eksperter og 5 thailandske Navi SEAL-dykkere , som skulle eskortere de fire drenge , med to dykkere til hvèr , samt flere en 90 hjælpere langs ruten ud . Allerede kort efter klokken 16 var den første dreng ude , og tæt på klokken 17 meddeltes det , at nu i alt 8 drenge nu var i sikkerhed . Alle 4 blev bragt med ambulance til en ventende helikopter , der fløj dem til hospitalet i Chiang Rai .

I dag er det den 10. juli 2018 og dagen vil blive længere end den foregående dag , vi vil fejre den sammen , skrev Thai Navy SEAL på deres facebookside , hvor de dagligt delte status over redningen af " vildsvinene " ( navnet på fodboldholdet ) , som både thailændere og verdenspressen fulgte . Redningsaktionen af de sidste 4 drenge og holdets træner begyndte klokken 10 ( lokal tid ) . Klokken 17 blev det meddelt at i alt 11 drenge var reddet sikkert ud af grotten , altså foreløbigt tre i løbet af dagen . Det var planlagt at alle 12 fodbolddrenge og deres træner skulle komme ud denne dag . Klokken 18:25 var alle 12 drenge og deres træner reddet ud . Thai Navi SEAL skrev blandt andet på deres facebookside : " Ved I at vildsvinene generelt spiser træernes rødder og urter . En af adfærdene hos vildsvin er , at de samler sig i en gruppe . Og ved i hvad ?..... I aften vil alle " vildsvinene " være i en gruppe igen ! "

Myndighederne oplyste , at de foreløbigt 8 reddede drenge alle havde det , efter omstændighederne godt - som veltrænede atlèter , havde de et stærkt immunsystem - men de var meget sultne . De blev holdt i isolation på hospitalet pga. infektioner fra det lange ophold i hulen , og de bar solbriller indendørs , som beskyttelse mod kraftigt lys efter det lange ophold i mørke . De kunne kun hilse på deres forældre gennem et glasvindue på hospitalet . Alle 8 drenge havde lave kropstemperaturer ved ankomst til hospitalet , på grund af de fugtige omstændigheder i hulen og et langt dyk i køligt vand , men for de første 4 drenge var temperaturen normal allerede dagen efter . Antallet af hvide blodceller var lavt hos alle 8 drenge , men der ville gå nogle dage før man havde laboratorie analyser omkring dette .

Den 10. juli 2018 om aftenen meddelte leder af redningsaktionen , Chiang Rais guvernør Naronsak Osotthanakom , at redningsaktionen officielt var fuldført , og at alle var ude af Tham Luang Grotten , også dèn læge og de 3 dykkere , der var blevet sammen med de 12 drenge og deres træner , siden de blev fundet . Den sidste dag havde deltaget omkring 100 personer , inklusive 12 dykkere og en australsk læge . Omkring 10.000 personer i alt havde i 17 dage arbejdet med eftersøgning og redning . Naronsak sluttede pressemødet med blandt andet at sige : " Vi har gjort , hvad ingen forventede var muligt.... Denne mission blev en succès - takket være kraften af kærlighed " .


 

Dato

 

 

23. juni 2018

prik12 drenge mellem 11-16 år og deres 25-årige fodboldtræner gik ind i Tham Luang Non-grotten i det nordlige thailand . Med al sansynlighed på grund af kraftig regn og for at søge i ly for den voldsomme regn .

prikDe store mængder nedbør i området betød , at grotten hurtigt blev oversvømmet og udgangen blokeret .

prikEn af drengene blev efterlyst af sin mor , og det lokale politi fandt cykler , sko og fodboldstøvler efterladt ved indgangen til grotten .

 

24. juni 2018

prikPark-betjente og lokalt politi iværksatte en større eftersøgning , mens voldsom regn fortsatte med at falde . De fandt aftryk fra fødder og hænder , som de mente tilhørte gruppen af drengene og deres træner .

prik Familien ventede udenfor grotten , for at få nyheder om drengene .

 

25. juni 2018

prikDykkere blev sendt ind i grotten med mad og ilt-tanke .

prik

 Regnen silede stadig ned , og vandstanden i grotten stèg time for time . Det blev formodet , at gruppen derfor var søgt til en højtbeliggende platform i grotten kaldet " Pattaya Beach " .

 

26. juni 2018

prikDykkere nåede et punkt , hvor grotten deler sig i to - ikke langt fra stedet som kaldes " Pattaya Beach " - men dykkerne blev presset tilbage af de enorme vandmasser .

 

27. juni 2018

 prikAmerikanske specialstyrker og britisk redningsmandskab med dykkere ankom og begav sig ind i grotten . I alt 1.000 personer blev samlet i redningsarbejdet - blandt andet Kina , Japan , Australien , laos og Myanmar .

 

28. juni 2018

prik

Søgningen måtte midlertidigt indstilles på grund af tiltagende vandmængder i grotten . Der blev sat pumper ind i håb om at sænke vandstanden . Der blev forgæves ledt efter alternative indgange til grotten .

 

29. juni 2018

prikEftersøgningen fortsatte - uden det store gennembrud .

 

30. juni 2018

prik

Et ophold i regnen gav dykkerne mulighed for at komme dybere ind i grotten . Der var dog stadig flere kilometer ind til det sted , hvor gruppen havde sit ophold .

 

1. juli 2018

prik

Redningsfolkene oprettede en base i grotten , så at de derefter kunne opholde sig i længere tid derinde ad gangen . 

prik

 Solen kom frem , og alt tydede på fremskridt i eftersøgningen .

 

2. juli 2018

prikRedningsmandskabet fandt de 12 drenge og deres træner i god behold 4 kilometer inde i grotten - godt 400 meter længere end stedet , som blev kaldt " Pattays Beach " og som var tæt på at blive over svømmet .

 Drengene var udmattede og sultne . De fik i første omgang mad og væske og blev behandlet for småskrammer .

 

3. juli 2018

prik

En specialstyrke under Thailands flåde , Thai Navy Seal . koordinerede en redningsaktion . Det kom frem , at drengene ikke kunne svømme , og derfor vurderede specialstyrkerne , at drengene skulle lære at bruge dykkermaske for at kunne komme ud af grotten .

 

4. juli 2018

prik

 Der blev arbejdet med flere scenarier for hvordan drengene kunne hjælpes ud af grotten . Èt bud blandt flere var , at bore et hul i klippevæggen udefra , for at kunne få dem ud den vej . Men dette ville kunne risiko for sammenstyrtning .

 

5. juli 2018

prik

Imens drengene sad i grotten forsøgte man at etablere en kabelforbindelse ind i hulen , så at børnene kunne få mulighed for at tale i telefon med deres forældre . 

prik

Vandstanden faldt , og håbet var at gruppen senere kunne gå ud af grotten . Mere regn truede dog , og redningsmandskabet arbejdede på højtryk for at få drengene reddet ud . 

prik

 Thailandske myndigheder sagde , at den tiltagende regn kunne betyde , at man måttee lade drengene blive i grotten til efter regntiden . Det ville have betydet , at de skulle være i grotten i flere måneder .

 

6. juli 2018

prikEn dykker , der forsøger at etablere en forbindelse med ilt til drengene , omkommer under redningsarbejdet .

prikLederen af Thailands specialstyrker sagde , at ilt-niveauet i grotten var faldet . Han advarede om " begrænset " tid til at få fodboldholdet ud af grotten .

 

7. juli 2018

prik

Fodboldtræneren undskyldte i et brev til forældrene , for at have bragt deres drenge i fare .

prik

Der blev arbejdet på alternative løsninger og gravet over 100 huller i bjergsiden for at nå ind til drengene .

 

8. juli 2018

prik

Første dag i evakueringen af drengene begyndte denne dag .

prik

Den første dreng blev bragt ud af grotten af dykkere omkring klokken 12.40 ( dansk tid ) . To timer senere var der i alt 4 drenge i sikkerhed .

prik

Dykkerne satte efter første redningsdag aktionen på pause , for at få ilttankene fyldt op .

 

ambulance

En ambulance forlader her Tham Luang Grotten med den første dreng der kom ud .

 

9. juli 2018

prik

 Redningsaktionen blev genoptaget klokken 6 om morgenen ( Dansk tid )

prik

 Det lykkedes redningsarbejderne ved Tham Luang-grotten at redde yderligere 4 drenge ud i sikkerhed . Redningsaktionen tog 9 timer , og 5 personer var fortsat fanget i grotten ved slutning på evakueringens anden dag . Deriblandt var drengenes 25-årige fodboldtræner . 

 

dykkermetode1

Herover en grafik der viser hvordan drengene blev bjærget ud .

 

 

10. juli 2018

 prik10 . juli blev evakueringsarbejdets sidste dag . Klokken 14:00 ( Dansk tid ) kunne redningsholdet oplyse , at alle 12 fodbolddrenge og deres træner var reddet ud af grotten .

prik

Alle drengene er i god behold trods omstændighederne , oplyste den thailandske sundhedsminister . Kun 2 af drengene er blevet behandlet for mindre lungeinfektioner - alle 13 skulle dog formentlig være indlagt den næste uges tid .

prik

De 4 første drenge , der blev reddet ud af grotten søndag , gik allerede oppe og spiste igen . De har også været set af deres forældre .

 

18. juli 2018

Alle drengene blev udskrevet fra sygehuset og efter et kort møde med pressen - blev de gènforenet med deres familie . Alle drenge var heldigvis sluppet uden mèn , men altså en oplevelse rigere .

 

20. juli 2018

Medierne var dog hårde meget ved drengene efter udskrivningen og de Thailandske aviser brugte følgende overskrift :

 

Standarden hos de udenlandske medier var lavere end ventet , sagde Thailands vicejustitsminister .

 

De thailandske myndigheder kritiserede skarpt thailandske og udenlandske mediers dækning af den to uger lange redningsaktion , hvor 12 drenge fra et thailandsk fodboldhold og deres træner blev reddet ud af Tahm Luang-grotterne i Thailand.

Det var især de udenlandske mediers opførsel , efter de 12 drenge og deres træner var blevet reddet ud i god behold, der vakte forargelse hos myndighederne, skrev CNN.

 

Drengene fra fodboldholdet ' The Wild Boars ' skulle angiveligt være blevet interviewet af flere udenlandske pressefolk , efter at de var udskrevet fra hospitalet , og det var de thailandske myndigheder skuffede over.

- Jeg blev ked af det over de udenlandske medier, som vi havde regnet med forstod både børns rettigheder og procedurerne for at beskytte børn og mindreårige ret godt . Men deres standarder har vist sig at være uventede lave , skrev den thailandske vicejustitsminister Tawatchai Thaikyo ifølge CNN i en Facebook-opdatering.

 

Opfordrede til ikke at interviewe børn

Efter redningsaktionen opfordrede de thailandske myndigheder medier til netop ikke at interviewe børnene .

 

 

pressemøde

Pressemøde efter udskrivningen fra hospitalet

 

Da drengene blev udskrevet fra hospitalet stillede de ifølge det franske nyhedsbureau AFP op til et pressemøde arrangeret af myndighederne, som så bad pressen om at give drengene ro efter pressemødet , men det var altså ikke alle, der overholdt det, mente Tawatchai Thaikyo .

Han opfordrede pressefolkene til at følge retningslinjerne i den thailandske lovgivning , som kræver , at der er en psykolog til stede , når man interviewer mindreårige i traumatiske situationer.

 

spillede fodfold

Drengene legede lidt med en fodbold på pressemødet. 

 

Samtidig havde guvernøren i Chiang Rai-provinsen , hvor 'Wild Boars'-holdet har hjemme , ifølge en pressemeddelelse nedsat en specialstyrke , der skulle " diskutere midler, som kunne beskytte fodboldholdets rettigheder under nationens lov for beskyttelse af børn (Child Protection Act, red.) ".

Ifølge pressemeddelelsen skete dette på baggrund af rapporter om , at nogle udenlandske medier havde interviewet medlemmer af fodboldholdet , efter at de blev udskrevet fra hospitalet.

I pressemeddelelsen understregedes det , at enhver overtrædelse af loven til beskyttelse af børnene kunne give bøde på 1800 dollars ( cirka 11.500 kroner ) og op til seks måneders fængsel eller begge dele.

 

 

cirkler2

 

 

Attraktion

 

Myndighederne i Thailand vil udnytte den store opmærksomhed som Grotten her har fået . Den statslige turistmyndighed TAT planlægger at markedsføre grotten som en topdestination for turister , der besøger den nordlige del af Thailand .

Stedet er blevet interessant for både lokale og udenlandske besøgende , siger Karuna Dechatiwong , leder af den statslige turistmyndigheds kontor i den nordthailandske by Chiang Rai .

Tham Luang Grotten ligger i et naturskønt område med bjerge , rismarker og små landsbyer , og myndighederne planlægger at bruge grotten til at markedsføre hele regionen .

Desuden vil myndighederne reparere alle de skader , som redningsarbejdet har påført grotten , og opgradere hele området til en National Park .

For at undgå nye katastrofer , vil der blive sat skilte op inde i grotten , som klart advarer folk mod at gå ind i de dele , som kan blive oversvømmet .

 

Og det hele endte jo lykkeligt - så der er vel ikke noget i vejen for at turister kan få adgang til grotten og se hvor det hele skete !!.... Børnene er jo ikke og vil ikke blive indblandet i dette efterfølgende .

 

     

 

Siden sidst redigeret juli 2018

 

 

 

 

 


ihpone  

Smilets land

                                                                                                                                                                                    

  

ris og ros            forside 2 Skriv en kommentar til os :

Klik her

På forhånd tak

 

med venlig hilsen2

 

   mail2

mail@poullarsen.net

Vi sælger ikke rejser

og vi laver ikke rejseforslag .

 

 

Visit2

Det rigtige udstyr4

BARE KLIK HER

 

trek 66 liter 458x458

meget stort udvalg4

 

 

 

 

188

 

De 25 mest

                                                 

            

antal besog

0240454
I dagI dag11
I gårI går51
Denne månedDenne måned11
total for hele periodentotal for hele perioden240454
Dag med højest antal 02-25-2019 : 495
Antal gæster på siden lige nu 3
Gå til toppen