Sygdom kan ødelægge ferien

bedsyg

 

Hvis man har planlagt en dejlig ferie og endelig er kommet afsted, så er det ærgerligt at få denne ferie ødelagt på grund af sygdom. Heldigvis der der mange ting du selv kan gøre for at undgå situationen med at blive syg under de fremmede himmelstrøg. Vi vil her komme med et par tip om hvad du selv kan gøre for at forebygge sygdom på ferien.

Der er lige et par ting vi skal have på plads inden vi går videre:

1. Hvor skal din længe planlagte og fantastiske ferie gå hen ?

2. Skal du ud i den ukendte jungle på safaritur - eller skal du bare ligge og dase under palmerne på Thailandsk strand ?

3. Måske planlægger du at rejse til en græsk Ø og gå lange ture i bjergene ?

Ja - vi ved godt at allerede her kan det være svært at beslutte sig - der er jo mange rejsemål at vælge imellem. For der er jo rigtig mange eksotiske og spændende destinationer. Men har man børn med på den ofte lange tur - så er det en rigtig god ide at tage hensyn til deres alder, før man " trykker på knappen " og booker ferien. Det er jo ikke alle steder der er lige velegnede til børn.

- Overvejer du for eksempel at tage ud i junglen på en safaritur, så er det nok en god ide at undersøge, om der er malaria der hvor du planlægger at tage hen. Forebyggende malaria-medicin fås nemlig kun i tablètform og børn under de 7 - 8 år kan have svært ved at sluge piller. Og hvad vigtigt er, så nedsættes virkningen af malariapiller betragteligt hvis ikke man tager den daglige dosis regelmæssigt.

Der er høj malaria risiko i de centrale dele af Afrika syd for Sahara og nord for Zimbabwe samt i Amazonas og i dele af Caribien . På rejseklinikkens hjemmeside : http://www.rejseklinikken.dk/ og Statens Serum Instituts hjemmeside : http://www.ssi.dk/ kan man se hvor malariarisikoen er stor . Du kan også på denne side undersøge , hvilke lande der er risikable at rejse til , når det gælder sygsom , og måske mere vigtigt .... hvad der kræves af vaccinationer . Det anbefales at man kontakter sin egen læge eller vaccinationsklinik i god tid inden afrejsen - helst mindst 6 uger før , således at der er tid til at få de nødvendige vaccinationer inden man rejser og også være sikker på at de virker inden man tager afsted.   

 

 Sundhedstilstand og hygiejne

sundhed og hygiejne

 

Når man sidder og planlægger sin ferie, så er det en god idè lige at se på sine børns helbredstilstand. Hvis man har børn der lider af allergi eller har kroniske sygsomme - eller måske har tendens til mellemørebetændelse ?

Har man sarte børn som måske let blive syge ?    JA - så er det måske ikke den bedste idè at vælge en badeferie det tidspunkt på året , hvor man let kan risikere kølige temperaturer - eller at vælge swimmingpools hvor risikoen for sygdomsfremkaldende infektioner kan være betragtelig høje. 

Går man den modsatte vej og vælger en meget varm destination, så er der risiko for solskoldning, hedeslag, eller at børnene bliver dehydrerede. Den sidste nævnte risiko er især stor hvis børnene får feber og diarrè. Man kan sige at jo yngre børnene er, desto lettere bliver de dehydrerede.

En anden vigtig ting man skal huske er at dårlig hygiejne og tæt kontakt til lokalbefolkningen generelt øger risikoen for sygdom på din rejse. Længden på din rejse spiller også ind - man kan for eksempel lettere klare sig uden sygdom i 14 dage i f. eks. Syditalien under civiliserede forhold end 14 dage, hvor man bor primitivt blandt lokale folk unden god hygiejne. Rejser man på en rejse som er bestilt igennem et dansk rejsebureau, så er man nogenlunde sikker på at hotellerne holder en vis hygiejninsk standard. Men vælger man at være backpacker og rejse fra sted til sted uden at have bestilt overnatning hjemmefra, kan man være både heldig og uheldig.

- Hvis man hjemmefra har booket et hotel på internettet, så er der også stor sikkerhed for at man får et hotel med nogenlunde hygiejniske forhold, fordi hotelejerne har haft råd til at ofre udgifterne til at "være på nettet". Når man som børnefamilie bestiller en rejse, er det klogt at opgradere standarden på det valgte hotel. Selvom hotellet findes på nettet - er der desværre ingen 100% garanti for at forholdene er i orden. Nogen gange fremstår et hotel på i meget finere stand, end det reelt er i virkeligheden .

Vi har selv prøvet at booke et 5-stjernet hotel på Koh Chang og glædede os til dette ophold. Men allerede på tredje dagen blev 3 ud af 4 på vores hold syge og i løbet af en dag mere - var der 30 syge gæster på dette hotel. Vi fandt aldrig 100 % ud af hvad der var galt - men vi erfarede at de aldrig skyllede den automat der indeholdt appelsinjuice ved morgenbordet. Jeg var nemlig selv den eneste der ikke var syg - men jeg drak heller ikke juice om morgenen  - men holdt mig til kaffen .  

 

 Rejseforsikringer

rejseforsikringen

 

Vi anbefaler altid vore læsere at man før rejsen tegner en rejseforsikring - eller hvis man rejser meget, så få en forsikring der dækker året rundt, den kan du få ved at ringe til dit forsikringsselskab . Så er du dækket ind og kan få dækket udgifterne ved sygdom og behov for hjemtransport. Undersøg endelig om forsikringen også dækker hjemtransport for resten af familien, således at alle kan rejse hjem sammen med det syge familiemedlem.

Selvfølgelig skal du undersøge hvad den forsikring du evt. tegner hos dit eget selskab dækker. Er du lidt usikker på dette - så vælg et af de større velrenomerede internationale rejseforsikringsselskaber, der også har en alarmservice, så at I kan komme til at tale med en lægelig konsulent, der kan jeres sprog. Nogle forsikringsselskaber har nordisk talende læger, som kan henvise jer til behandling på en klinik eller et hospital i nærheden - og med acceptabel standard. 

Mange tænker ikke over, at man kan få problemer med at få forsikringen til at dække, hvis man ikke har søgt forhåndsgodkendelse ved helbredsproblemer. - Hvis jeres barn for eksempel har hyppige mellemørebetændelser eller har været indlagt med lungebetændelse, fået dræn eller lignende før afrejsen, kan man risikere, at forsikringen ikke dækker, hvis barnet får problemer på rejsen, der har med den tidligere sygdom at gøre. I skal derfor sikre jer en forhåndsgodkendelse ved at oplyse om sygdommen, når I køber forsikringen . 

 

Medicin på rejsen

pilleglas

 

Ting der er i emballage fylder meget - det ved vi og sådan er det også med medicin - men lad være med at tage medbragt medicin ud af emballagen. Det er jo vigtigt at en læge eller andet sunfhedspersonale i udlandet kan forstå, hvad din medicin indeholder, hvis du skulle få brug for lægehjælp på din ferie. En anden ting du skal huske er st få en udtalelse med på engelsk fra din læge om, at du medbringer medicin med en lægelig begrundelse "medecal reacons" (medicinske grunde).

Der kræves kun pilleglas til medicin, der indeholder sløvende eller euforiserende stoffer. Det kunne være sovepiller - eller stærke smertetillende piller, der indeholder morfin og beroligende midler. Du kan læse mere om dette eme på : www.apotek.dk .

Bruger du medicin , er det en god ide at have det med både i kuffeten og håndbagagen - der kunne jo ske det at kufferten forsvinder undervejs .

 

 

Skab rum til uforudsete ting

søsyge

 

Når man skal på en rejse og man har børn med på turen, skal man indstille sig på, at børn kan blive køresyge, luftsyge, søsyge. Sørg derfor for når du laver dit rejseprogram, at dette ikke bliver for stramt, men at programmet også levner tid og rum til at børnene kan komme sig igen - hvis uheldet er ude.

Trykændringer - som kan opstå ved flyrejser eller bjergkørsel, kan genere helt små børn, hvor transportsyge mere ses hos større børn fra 12-års alderen. Ved transportsyge hos børn, kan man bruge tabletter, mikstur eller plastre. Til børn over 10 år anbefales at bruge plastre, som virker i op til 72 timer. Disse plastre, der kun kan fåes på recept, kan ligesom piller mod transportsyge, have en bi-virkning som måske gør, at man bliver svimmel og tør i munden.

 

 Diarrè

diarre2

 

Diarré og opkast er det hyppigste, når det gælder sygdom under ferie, mens malaria og smitsom leverbetændelse er langt sjældnere, men til gengæld mere alvorligt. Rejser man en måned til Østen, eller i det hele taget til tropiske eller subtropiske områder, er der omkring 50 procents risiko for, at man vil opleve rejsediarrè. Det drejer sig både om salmonellainfektioner, campylobacterinfektioner og E. coli-infektioner,  som vi kender fra Danmark. Men det kan også være hepatitis A ( smitsom leverbetændelse ), kolera, tyfus, paratyfus, giardiasis og amøebiasis . Mange af disse infektioner viser sig først med diarré.

Undgå derfor at drikke postevand , men drik kun vand fra flasker, der er forseglede. Det kan ofte være svært at se, om man får serveret vand fra hanen, især hvis man beder om kildevand, som man får serveret med skruelåg .

- Hvis man skal være rimelig sikker på at få rent vand, så bed om vand med kulsyre, så du kan se, om vandet bruser, når flasken åbnes . Bed tjeneren åbne flasken ved bordet og sig, at du ikke ønsker isterninger i dit glas, for de er ofte lavet af postevand. Det er for sent at fjerne isterningerne, når de først er kommet ned i vandet . Disse råd gælder uanset, hvor man rejser i verden uden for Norden.

- Uanset hvor du rejser, så drik aldrig af et vandløb. Selvom vandet i en lille rislende bæk ser nok så rent ud, kan du aldrig vide, hvor det kommer fra. Der kan være et latrin, der løber ned til den lille bæk. Sørg for at have rigeligt med flaskevand med, når du er på tur, især hvis det er varmt. Hedeslag forekommer nemlig hyppigt på rejser til varme lande, fordi man ikke får væske nok.

 

 

Spis med fornuft 

spis fornuftigt

Spis kun grøntsager og frugt, du selv har skrællet, eller som er kogt. Undgå salat, der er skyllet i postevand. Vær forsigtig med buffeter, for maden står ofte i timevis og kan give bakterier, som danner giftstoffer med diaré og opkastninger som følge.

- Vær også påpasselig med at spise sushi eller rå skaldyr som østers og muslinger. I varme lande kan fisk ikke holde sig ret længe uden at rådne og blive opsøgt af fluer, der lægger æg og giver infektioner i form af maveforgiftninger. Nogle bakterier danner giftstoffer, som er årsag til, man bliver syg blot få timer efter at have spist, mens der ved andre bakterier, som for eksempel salmonellabakterier, ofte går mellem en til tre dage, før de formerer sig og resulterer i diarré og opkast.

Man kan undre sig over, at man ikke bare kan spise og drikke det samme, som lokalbefolkningen, for de kan jo tåle det. Men det skyldes, at deres kroppe er vant til at håndtere andre bakterier end vores. - Når vi rejser under fremmede himmelstrøg er vi nødt til at være forsigtige med, hvad vi drikker og spiser, fordi vi ikke er blevet hærdede til at kunne tåle dèt, de indfødte kan tåle. Vores tarmsystem har ikke opbygget den samme modstandskraft over for bakterier . 

 

 

Vask hænder

 

wash hands

 

En anden forholdsregel, når det gælder diarré, er at vaske hænder før hvert måltid og gerne flere gange i løbet af dagen og især efter toiletbesøg. Smittefaren er stor der, hvor der opholder sig mange mennesker, så køb spritservietter til at desinficere hænder med, og brug dem under rejsen. Hvis du køber en spray med sprit, så sørg for, at den er lille nok til at komme med i håndbagagen på flyet .

 

 

 

Søg læge 

 

laege green

 

 

Diarré varer som regel fra 12 til 36 timer, men hvis det varer længere, bør man søge læge. Det bør man også gøre, hvis man opdager blod i sin afføring eller slet ikke kan holde væske i sig. Små børn med opkast og diarré har større risiko for at dehydrere og dyshydrere (tabe salte), og det kan derfor være en god idé at købe Resorb- tabletter eller Revolyt-pulver for at opretholde salt og mineralbalancen, hvis barnet får diarré eller opkast. Disse produkter indeholder blandt andet salt, sukker og kalium som også hjælper til at genoprette væskebalancen, når der er tabt væske ved for eksempel diarré. Tabletterne eller pulveret blandes i købevand. Alternativt kan man selv fremstille en lignende drik ved at komme en halv teske salt og 3 spiseskeer sukker i en liter kogt vand. Bliver små børn sløve og meget slappe, skal man ikke tøve med at få fat i en læge, eventuelt ved at ringe til alarmcentralen hos sit forsikringsselskab.

 

 

Insekter og parasitter

 

Parasitter2

 

Malaria, gul feber, japansk hjernehindebetændelse, Vestnil feber og filariasis ( elefantiasis ) smitter via myggestik. Man kan vaccinere mod gul feber og japansk hjernehindebetændelse, men ikke mod de andre sygdomme. I Asien og Caribien samt dele af Sydamerika er der risiko for Dengue feber, som også overføres via myg . Desværre findes der endnu ikke en vaccine mod Dengue feber. Sygdommen starter to til otte dage, efter at man er blevet stukket, med muskelsmerter og influenzalignende symptomer. Symptomerne på Dengue feber og malaria minder meget om hinanden, da begge kan give høj feber. Der optræder jævnligt epidemier med Dengue feber i Indien, Thailand, Burma og Malaysia.

For at forhindre smitte skal man forsøge at undgå myggestik ved at dække huden til med tøj og smøre sig med insektafvisende midler både på tøjet og de bare hudområder som hænder, fødder, hals og ansigt. Myg stikker mest i tiden mellem solnedgang og solopgang, så om natten bør man enten opholde sig i lukkede rum med aircondition eller sætte insektnet op for vinduer og døre.

Man kan også forebygge malaria ved at tage malariapiller. Om man bør tage malariapiller eller ej afhænger blandt andet af, hvor man skal hen, hvor lang tid man skal opholde sig i området, og måden man rejser på.

Et andet plagsomt insekt er sandfluen, der bider og giver et kløende stik, som man kradser i med risiko for infektion. Sandfluen findes i 80 lande, blandt andet Sydøstasien, Mellemøsten, Afrika og Latinamerika, og kan give sandfluefeber (leishmaniasis) med vægttab, træthed, blodmangel, let feber, forstørret milt og lever. Sygdommen forebygges på samme måde som ved myggestik.

Hvis man bader i forurenet vand, kan man få plettyfus-infektioner, der er bakterieinfektioner, som overføres via dyr som for eksempel rotter, der opholder sig i vandet. Man kan dog også få bakterieinfektioner via lopper og lus med høj feber og udslæt, der kan udvikle sår. Disse infektioner kan behandles med antibiotika.

 

 

Hjemrejse

 

hjemrejse2

 

Hvis en af jer bliver syg i udlandet, og I ønsker at rejse hjem, er det en god idé at tjekke både med forsikringsselskabets læge og med flyselskabet, om det kan lade sig gøre. Flypersonalet kan nemlig selv bestemme, om de vil have dig med, når du er syg.

Hvis man bliver syg med feber, efter man er kommet hjem fra rejse, er det vigtigt at kontakte sin læge og fortælle, hvor og hvornår man har været ude at rejse. Nogle sygdomme viser sig nemlig først adskillige dage efter, man er blevet udsat for smitte, som for eksempel malaria, hvor der går mindst syv dage, fra man bliver smittet, til man får symptomer på sygdommen.

 

 

Fakta

fakta2

 

Lav dit eget rejseapotek

Husk at medbringe et lille rejseapotek , når familien skal på ferie . Her får I tips til de vigtigste ting:

 

  • Febernedsættende medicin i flydende form eller som sugetabletter. Stikpiller eller flydende paracetamol til de mindste børn.
  • Husk termometer.
  • Næsespray ved stoppede næser under forkølelse eller for at undgå propper i ørerne under flyveturen.
  • Midler mod transportsyge, hvis barnet for eksempel let bliver køresyg, luftsyg eller søsyg.
  • Plaster og desinficerende middel.
  • Solbeskyttelse. Vandfast solcreme med høj faktor (mindst faktor 15), som påføres hver 4.-6. time og efter badning. Småbørn, der ikke kan kravle eller gå, bør undgå direkte sol. Medbring solhat, hvidt og let bomuldstøj samt parasol til de mindste. Undgå middagssolen fra kl. 12-15.
  • Myggebalsam.
  • Lokalbedøvende salve eller opløsning med Lidocain kan både bruges ved insektstik og solforbrænding.
  • Tabletter med mælkesyreproducerende bakterier, som kan tygges af små børn.
  • Får dit barn diarré eller opkastninger, kan det få brug for væskeerstatning (for eksempel Revolyt eller Resorb, som fåes i håndkøb på apoteket).
  • Husk jeres sygesikringskort ved rejse inden for EU.
  • Opbevar dit lille rejseapotek i håndbagagen under transport, så risikerer I ikke, at vigtig medicin ligger i en kuffert, der bliver forsinket eller forsvinder. Tjek dog først reglerne omkring håndbagage på fly.

 

 

2000px Confused.svg

Forvirret ??

Gå nu ikke i panik når du har læst denne side - vi har rejst 2 gange til Thailand hvert år siden år 2005 - og vi har ikke haft nogen af ovennævnte problemer / sygdomme .

 

 

 

Opdateret januar 2023

 

 

 

 

 

 

 

Siden her er pænt besøgt - men vi vil gerne ud til mange flere læsere . Du kan hjælpe os med dette ved at give os et " synes godt om " eller " del " ...... Klik lige herunder .

På forhånd tak


ihpone  

Smilets land

                                                                                                                                                                                    

 

ris og ros            forside 2 Skriv en kommentar til os :

Klik her

På forhånd tak

 

med venlig hilsen2

 

   mail2

mail@poullarsen.net

Vi sælger ikke rejser

og vi laver ikke rejseforslag .

 

 

Visit2

Det rigtige udstyr4

KLIK OG KØB HER

14

 

trek 66 liter 458x458

meget stort udvalg4

 

 

 

 

                                                 

            

antal besog

0281103
I dagI dag73
I gårI går29
Denne månedDenne måned1043
total for hele periodentotal for hele perioden281103
Dag med højest antal 02-02-2024 : 1706
Antal gæster på siden lige nu 3
Gå til toppen