overskrift tur til grænselandet

 

Internettet er en herlig ting - der dukker mange sjove ting op i ny og næ. Jeg havde tilmeldt mig en gruppe der hedder "Deal.dk" og der kommer hele tiden tilbud om det ene og det andet. En dag dukker der et tilbud op med overnatning ved grænsen incl. aftensmad for to personer til en pris af 895,00 kroner pr. døgn. 

Jeg er af den type der hurtigt kan tage en beslutning - det går knap så stærkt med "Fru Larsen" - men jeg besluttede mig for at købe 3 af disse tilbud, således at vi havde 3 dage ved grænssen. Men inden jeg bestilte og betalte disse - ville jeg lige ringe til Kroen og høre om de havde åbent, da vi jo var midt i en "Coronatid Pandemi Corona1" hvor mange ting var lukket ned . " Krofatter" tog telefonen da jeg ringede og jeg spurgte om de havde åbent nu og han spurgte mig om hvorfor jeg ville vide dette. Jeg sagde så at jeg sad og ville bestille 3 tilbud hos Deal.dk med ophold på hans kro, men at jeg ikke ville bestille dem hvis ikke de havde åbent. Han sagde efterfølgende at dem kunne jeg da bare bestille hos ham direkte og det gjorde jeg så, så kunne jeg bare betale dem når vi havde været der - sagde han.

cirkler2

 

2020

 

Du kan se billederne på filmen herunder - eller du kan læse teksten længere nede & du kan gørre begge dele.

Se billederne på film: Klik på link her

(Filmen varer 11 minutter og 49 sekunder.)

 

cirkler2  

 

26 maj Så kom datoen hvor vi ville køre til Grænsen - det var den 26. maj og som du sikkert har set - så er der et lille flag på datoen her til venstre på kalenderbladet og det fordi det var min fødselsdag denne dag. Vi kørte i rimelig tid om formiddagen og så ville vi holde ind et sted og drikke kaffe. Vi ville købe nogle rundstykker undervejs.

 

 

IMG 2687

 

Vi stoppede ved Randers hvor der var en Rastelads og vi drak en kop kaffe og spiste vores rundstykker her. Vejret var fint og det var dejligt.

 

IMG 2689

 

Vi nåede grænsen i rimelig god tid - altså først på eftermiddagen og vi kunne ikke få vores værelse på Kroen før klokken 15, så vi kørte ned til græsen ved Kruså hvor vi spiste lidt frokost og kiggede os lidt omkring. Der var indført grænsekontrol pga. Coronaen som jo hærgede Danmark - ja faktisk hele verdenen. Regeringen havde åbenbart en ide om at man kunne stoppe den her ved grænsen 1. Det var kun personer med et "lovligt ærinde" der kunne passere grænsen og vores tur hørte ikke under denne katagori - så vi måtte opholde os på den "danske side af stregen".

 

IMG 2747

 

Da klokken blev omkring 15:00 kørte vi ud til vores hotel som lå i Kværs og stedet hedder "Kværs Kro". Vi fik nøglerne til værelset udleveret og flyttede ind. Det var en lille Kro i en meget lille by og der var få mennesker der foruden os. Værelserne var indrettet i 2 parcelhuse der var købt op og ombygget til værelser - men det fungerede fint.

Vi havde aftalt med Krofatter at vi ville spise klokken 18:00 - så da klokken blev 18:00 gik vi over i restauranten hvor der var dækket op.

 

IMG 2690(Edited)

 

Maden var fin og der var vin til - ad Libitun - det "gode mærke" ...... Vi viser lige et par billeder her af den serverede mad og det ser jo lækkert ud.

 

IMG 2692(Edited)

 

Der sad nogle få "ægtepar" i restauranten udover os og selvfølgelig kommer man til at sludre lidt over maden. Nu havde Lene jo sørget for at der var flag på mit bord da det jo var min fødselsdag - så det varede jo ikke mange minutter før de andre skullle vide hvem af os der havde fødselsdag, ja og så var snakken jo igang.

En lidt sjov historie - det ene ægtepar spurgte hvor vi kom fra og jeg lagde ud med at sige at vi kom helt oppe fra Brønderslev. Nåh svarede de .... vi kommer fra Tårs sagde de så . Tårs ligger under 20 kiolometer fra Brønderslev.

Senere på aftenen kom vi så i snak med et andet ægtepar. De rejste en del i Thailand og det gør vi jo også - så vi kunne få nogle tip fra dem . 

Det blev ikke sent inden vi gik til ro på værelset .

 

cirkler2

 

27 maj

Nu var det så blevet onsdag  den 27. maj 2020 og vi var ovre og spise morgenmad ved 8-tiden. Der var stillet morgenmad frem ovre i restauranten til de få mennesker der boede på hotellet. Vi sad og nød morgenmaden i fred og ro. Efter morgenmaden ville vi køre en tur i området. Vi havde lavet en plan for dagen. Det synes jeg man skal gøre - ellers forsvinder dagen bare med "ingenting". Vi lagde ruten ind på vores GPS i bilen og forlod stedet. Det første sted vi ville køre til var Rømø.

Det var mange år siden vi havde været der sidst - så det var en oplagt mulighed at køre derover. 

Rømø er en af de danske vadehavsøer i Vadehavet. Den 128,86 km² store Ø har 559 indbyggere. Øen ligger ca. 10 km ude i Nordsøen, og er forbundet med fastlandet med Rømø-dæmningen. Rømø er en del af Tønder Kommune.
 
 
IMG 2696
 
Vi kørte stille og roligt over dæmningen - som jo er 10 kilometer lang. Der er et rigt fugleliv langs dæmningen og det er en flot tur.
 
IMG 2701
 
Vi stoppede lige op halvvejs og var ude og kigge lidt på omgivelserne. Der skulle jo lige også tages et par billeder.
 

IMG 2698

 

Vi kører ned på stranden på Rømø. Det er en mega bred strand, men ligesom andre steder i denne periode er der ingen turister. Coronaen har lagt næsten alt øde. Der holder en enkelt campingbus ude i det fjerne - og det er alt. 

 

IMG 2695

 

Vi kører herefter over til færgen der sejler til Øèn "Sild". 

Rømø-Sild færgen eller Syltfaehre er et nordtysk færgeselskab som besejler den ni sømil lange rute mellem Havneby på Rømø og List på Sild. Færgen på ruten er dobbeltenderfærgen SyltExpress fra 2005. Den har plads til ca. 80 personbiler og 599 passagerer.

Vi havde i "Hammerslag" på TV set lidt fra Sild og jeg sagde til Lene: "der skal vi squ da over en tur" - men ak, også den lå stille for tiden hvad turister angik. Den sejlede med biler der skulle transportere gods derover og så folk som boede der. Jeg snakkede lige med billet-personalet, men vi kunne ikke få lov at komme med over .

Vi forlod Rømø igen og kørte til Ribe.  

 

IMG 2702

 

Vi parkerede bilen tæt på Ribe Domkirke.

Ribe Domkirke er dedikeret til Jomfru Maria og er Danmarks eneste femskibede kirke. Ribe Stift oprettedes i 948. Den første kirke i sten opførtes 1110 – 1134 af biskop Thure. Den ligger muligvis på samme sted som Ansgars kirke fra 860. Den nuværende kirke er påbegyndt omkring år 1150.

Vi gik ind i kirken for vat kigge på denne.

 

IMG 2714

 

Kirken ver flot og velholdt og vi gik derinde i en halv times tid.

 

IMG 2715

 

Fra Ribe Domkirke.

 

IMG 2717

 

Fra Ribe Domkirke.

 

IMG 2712

 

Fra Ribe Domkirke.

 

IMG 2718

 

Lige bag Ribe Domkirke lå denne bygning. Oprindelig indeholdt denne bygning engang arresten i Ribe - men fungerer i dag som hotel og er selvfølgelig bygget om til dette.

Dette beskedne, historiske hotel i en rød murstensbygning fra det 16. århundrede befinder sig i et tidligere fængsel i Ribes gamle bydel over for Ribe Domkirke.

De enkle, stilfulde værelser og suiter var engang fængselsceller eller -faciliteter, som er blevet opdateret med opholdsafdeling, håndvask og lys indretning med farverige detaljer. Badeværelserne er fælles eller private, og mange værelser har udsigt over byen eller domkirken.IMG 2705

 

Vi gik en tur i Ribe, der har mange flotte og gamle bygninger.

 

IMG 2706

 

Igennem byen løber dette vand, som er en gammel sluse.   

 

IMG 2709

 

Fra Ribe by. 

 

IMG 2710

 

Fra Ribe by. 

 

IMG 2711

 

Fra Ribe by. 

 

IMG 2719

 

Dette billede er også fra Ribe by. Efter gåturen her i byen kørte vi til Højer Sluse. 

 

IMG 2720

 

Den gamle sluse i Højer ligger vest for Tønder blev bygget samtidig med Højer-Siltoft-diget 1861. Tidligere kunne skibene uhindret sejle ind i Højer Kanal. Med en åben sluse i diget kunne skibe med mast sejle ind til i Højer Havn, som blev anlagt inden for diget. 

 

IMG 2730

 

Højer Sluse.

 

IMG 2732

 

På et skilt ved slusen stod dette skilt med oplysninger om hvornår vandhøjden skiftede - men desværre var vi der længe før og ville ikke vente på dette. Vi kørte videre på turen og kørte til Møgeltønder.

 

IMG 2735

 

Vi er her ankommet til Møgeltønder.

Møgeltønder er en by i Sønderjylland med 842 indbyggere, beliggende 7 km nordøst for Rudbøl grænse og 8 km øst for Højer Sluse. Byen hører til Tønder Kommune og ligger i Region Syddanmark. Møgeltønder hører til Møgeltønder Sogn. Møgeltønder Kirke ligger i byen.

Det er meget hyggeligt at gå i denne gamle by.

 

IMG 2737

 

Fra Møgeltønder.

 

IMG 2803

 

For enden af gaden her ligge Schackenborg Slot.

Schackenborg Slot er et slot beliggende i Møgeltønder nær Tønder i Sønderjylland. Schackenborg Gods er på 1031 hektar. De nuværende bygninger i barokstil er opført midt i 1660'erne af Rigsfeltherre Hans Schack. Schackenborg var fra 1661 til 1979 i Slægten Schacks eje.

Vi ville gerne have været inde og se slottet - men det var lukket på dette tidspunkt - så det må blive en anden gang.

Det var nu blevet sent på eftermiddagen og vi kørte tilbage til vores Kro i Kværs. Vi var lige ovre i restauranten for at aftale tidspunkt for aftensmad. Kokken spurgte om vi kunne være der præcis klokken 18:00 - fordi vi var de eneste der boede på Kroen nu og hun skulle passe både køkken og servering . Vi aftalte derfor klokken 18:00.

 

IMG 2738

 

Klokken 18:00 præcis gik vi over i restauranten. Der var dækket op i den lille kro-stue da der jo kun var Lene og mig. 

 

IMG 2739(Edited)

 

Forretten var denne lækre suppe. Tjeneren spurgte om vi ville have vin til maden, men vi ville køre til Sønderborg efter maden - så vi bad om en Cola i stedet for, og det var ikke noget problem.

 

IMG 2740(Edited)

 

Hovedretten var flæskesteg med tilbehør.

 

IMG 2741(Edited)

 

Og desserten var is.

 

IMG 2742

 

Efter aftensmaden kørte vi til Sønderborg og gik en tur ved havnen - men meget af det hele var lukket ned pga. coronaen.

 

IMG 2744

 

Vi fik en is i en lille is-butik ved havnen inden vi kørte tilbage til vores hotel. Butikken var egentlig ved at lukke - men da indehaveren opdagede at vi måske ville købe noget, ventede hun lidt med at lukke. De havde jo ikke mange kunder pga. coronaen - så det var med at udnytte situationen, hvis det viste sig at der kom kunder. 

 

cirkler2

 

28 maj

Så blev det den 28. maj og efter morgenmaden havde vi planlagt at besesøge Frøslev Lejren. Vi undersøgte på nettet om den havde åbent her i disse Corona tider - men det havde den. Der var en lidt længere køretur til stedet - men fint nok, så oplevede vi da også lidt under køreturen. Vejret var fint og det passede meget godt til at skulle gå ude i længere tid - så det kunne ikke passe bedre.

 

IMG 2791

 

Efter en lidt længere køretur ankom vi til Frøslev Lejren.

Frøslevlejren blev bygget som tysk interneringslejr i 1944 under besættelsen af Danmark. Her sad flere tusinde danskere indespærret hos det tyske sikkerhedspoliti. 

På trods af, at Frøslevlejren oprindeligt blev bygget for at undgå deportationer til kz-lejre i Tyskland, blev ca. 1.600 Frøslevfanger, stik imod alle aftaler, alligevel sendt videre til kz-lejrenes rædsler. Andre forblev fanger i lejren i Danmark. 

Så der er helt sikkert en spændende historie her og vi afsatte tid til at komme rundt og kigge.

 

IMG 2748

 

Bygningerne er meget velholdte og de er spredt over et stort område .

 

IMG 2750

 

Efter ankomst gik vi over til billetkontoret, hvor vi betalte et "beskedent beløb". Vi fik herefter at vide at det var bedst at starte vores tur ovre ved tårnet - så vi gik derover.

 

IMG 2749

 

Denne sten stod ved infgangen til lejren.

 

IMG 2752

 

Vi er startet her ved kontroltårnet og her ses et af kontorerne her.

 

IMG 2753(Edited)

 

Disse breve lå på kontoret og var post der var kommet "hjemmefra" til nogle af fangerne i lejren.

 

IMG 2755(Edited)

 

Her er endnu et brev og det er lidt uhyggeligt at stå og læse dette.

 

IMG 2758

 

Her er et brev fra "Vicefængselsinspektøren" til en bager som åbenbart skulle levere en ugentlig leverance til lejren på 1000 Rugbrød og af brevet femgår det også at der på dette tidspunkt var 5000 mand i lejren.

 

IMG 2759

 

Og her er et brev fra samme "Vicefængselsinspektør" til en anden leverandør. Som det fremgør af billedet - er det store leverancer der kommer til lejren. Så hvis man skal sige noget positivt - havde lejren en positiv betydning for firmaer i området.

 

IMG 2763(Edited)

 

Her er endnu et brev fra "en der hjemme fra" til sin mand i lejren.

 

IMG 2764(Edited)

 

Og èt mere ....

 

IMG 2765

 

På billedet ses en faktura og det er vist tydeligt at det var enorme størrelser leverancer der var til lejren. 

 

IMG 2767

 

På billedet herover ses et værelse som var i hver bygning. Dette værelse tilhørte formanden for bygningen - altså var han meget bedre stillet end hans "medfanger" i bygningen.

 

IMG 2768

 

Her ses et af værelserne i bygningerne. På sådan en stue kunne man være op til 30 personer. 

 

IMG 2770

 

Over kakkelovnen kunne man tørre sit tøj. 

 

IMG 2772

 

Teksten på billedet fortæller vist alt.

 

IMG 2782

 

Følgerne blev da også at fangerne døde i tusindvis. Her stables dødens høst i nattens løb udenfor døren til sygestuen. Tavlen på døren oplyser at der findes 32 senge på stuen og at der er 83 syge derinde, altså omtrent 3 i hver seng.

 

 

 

IMG 2779

 

Det lykkes for en fange i lejren at flygte fra stedet. En leverandør leverede varer i kasser som den der ses på billedet. Da leverandøren så senere kommer tilbage for at hænte sine kasser - har en fange gemt sig i kassen og bliver på denne måde fragtet ud af lejren.

 

IMG 2781

 

På tavlen her kunne man se navnene poå de fanger der blev sendt videre til lejre i Tyskland - stik imod den aftale der ellers var lavet.

 

IMG 2785

 

Her ses vaskesalen ....

 

IMG 2789

 

Straffen for at overtræde reglerne i lejren var hård !!

 

IMG 2790

 

En fange blev straffet for at have tegnet dette billede (man tør jo ikke tænke på hvad der ville være sket hvis han havde tegnet nogle af de billederne man ser nu til dags).

 

IMG 2793

 

 

Vi har forladt Frøslev Lejren igen - det var et spændende besøg. Vi var blevet sultne og jeg kom til at tænke på at vi i Møgeltønder havde set en lille restaurant - så vi kørte til Møgeltønder. Men priserne her på denne restaurant var lige over det niveau som vi var villig til at betale.

 

IMG 2794

 

Der er nu så hyggeligt her i Møgeltønder - så vi bliver der lige en times tid og går en tur.

 

IMG 2795

 

Møgeltønder.

 

IMG 2796

 

Heller ikke her var det muligt at få noget spiseligt - stedet så da ellers hyggeligt ud - men der var lukket.

 

IMG 2797

 

Og menukortet her ....

 

IMG 2798

 

Der var også et lille loppemarked i Møgeltønder - så der kiggede vi lige ind.

 

IMG 2799

 

Flere flotte bygninger i Møgeltønder.

 

IMG 2801

 

Flere flotte bygninger i Møgeltønder.

 

IMG 2802

 

Flere flotte bygninger i Møgeltønder.

 

IMG 2805

 

Vi har forladt Møgeltønder og er kommet til Kollund hvor der ligger mange store huse ned til Fjorden.

 

IMG 2809

 

I baggrunden ses det der engang var "Æ Spritter" altså hvor spritbåden sejlede mellem Kollund og Flensburg. Jeg husker stadig nogle ture fra vore "unge dage" - hvor vi sejlede med denne og fik nogle "snapse" på turen.

 

IMG 2807

 

Det var ved at være sidst på dagen og vi må hellere se at komme tilbage til Kroen i Kværs igen - men en hyggelig dag.

 

IMG 2810(Edited)

 

Vi er kommet tilbage til Kroen igen og nu gælder det aftensmaden - her ses forretten. 

 

IMG 2811(Edited)

 

og her hovedretten ....

 

IMG 2812(Edited)

 

og her desserten ....

 

IMG 2747

 

Turen slutter her. Næste morgen kørte vi hjem igen. Det blev til nogle hyggelige dage her i Sønderjylland - og det kan da godt være at vi gør det om igen en anden gang. Krofatter sagde til os at vi bare kunne ringe til ham - han havde altid et godt tilbud.

 

cirkler2 


 Siden sidst redigeret januar 2023


ihpone  

Smilets land

                                                                                                                                                                                    

ris og ros            forside 2 Skriv en kommentar til os :

Klik her

På forhånd tak

 

med venlig hilsen2

 

   mail2

mail@poullarsen.net

Vi sælger ikke rejser

og vi laver ikke rejseforslag .

 

 

Visit2

Det rigtige udstyr4

KLIK OG KØB HER

14

 

trek 66 liter 458x458

meget stort udvalg4

 

 

 

 

                                                 

            

antal besog

0255350
I dagI dag17
I gårI går32
Denne månedDenne måned1071
total for hele periodentotal for hele perioden255350
Dag med højest antal 02-25-2019 : 495
Antal gæster på siden lige nu 1
Gå til toppen